Zwarte Piet, ik snap het gewoon niet

De Zwarte Piet discussie, zal ik er nog wat over gaan zeggen? Ik snap de discussie namelijk niet zo goed meer. Er worden argumenten bij gehaald die niet kloppen. En daar word ik eigenlijk zo moe van…

Door Agnes Heethaar

Ik zit met een paar overwegingen die ik graag deel. Waar gaat de discussie eigenlijk om?

Om Zwarte Piet. Om het zwarte van Zwarte Piet. Ik vraag me af waarom de kleur zwart in deze zo belangrijk is? Piet mag ook een vrouw zijn. Hebben we daar ook zo heftig over gediscussieerd? Ik kan het me niet herinneren. Ik lijk Rutte wel…
Zwarte Piet mag dus wel een vrouw zijn, daar valt niemand over. Het fenomeen blijft dus overeind als je iets verandert.

Maar sommige mensen denken dat dat niet het geval is bij de kleur zwart. Verander je dat, dan valt het fenomeen Zwarte Piet weg. Een gedachten-experiment: wat gebeurt er als we de Sint zwart maken? Maakt dat een verschil. Zou dat leiden tot heftige discussies? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

Als zwart als kleur zo belangrijk is, gaan we dan ook selecteren op haarkleur? Daar heb ik eigenlijk nog nooit iemand over gehoord. Ik zei het al, ik snap er helemaal niets van.

Mensen die Zwarte Piet willen behouden vinden dat we tradities moeten behouden. Maar waarom zou dat zo zijn? Iets wat ooit was, moet dat altijd zo blijven? Als dat zo was, zouden we nog steeds in berenvellen rondlopen en geen autorijden. Toch? (Lijk ik al weer op Rutte…)

Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak bij mensen met een andere huidskleur. Dat geldt vast niet voor mensen die Zwarte Piet willen behouden. Kunnen we daar ons voordeel mee doen? Dat we Zwarte Piet omarmen. En daarmee gelijk ook iedereen met een andere huidskleur?

Ik moet denken aan een uitspraak die ik ergens oppikte jaren geleden: de strijd die je in de buitenwereld voert, is eigenlijk de strijd in jezelf. Is het dan niet veel eenvoudiger om bij jezelf te zoeken wat er allemaal zo erg is aan de kleur aanpassen van Piet? Zijn we sneller klaar met de discussie en kan het kinderfeest beginnen. Want dat is het: en kinderfeest. Kinderen hebben nog geen vaste denkbeelden. Dus voor hun kan het feestje gewoon doorgaan, ook als er iets verandert.

2 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

 • Helemaal met Agnes eens, zolang we maar een “knecht” overhouden die voor de gemiddelde kleuter in een kleinere plaats onherkenbaar is.

  Overigens snap ik het door KickOut Zwarte Piet steeds maar aangehaalde argument van racisme ook niet zo goed.
  Ik ontken niet dat er nog steeds sprake is van racisme in Nederland en de landen om ons heen, maar om nu dit onschuldige kinderfeest te misbruiken om aandacht te vragen voor het probleem vind ik ook wel een zwaktebod.
  Jammer dat de hele discussie ontaard is in een geschreeuw tussen volwassenen.

  • Ik denk dat wat mij persoonlijk betreft het vooral is dat de onmisbare hulp van sinterklaas, tenslotte kan de goede man het never nooit alleen klaren, onherkenbaar is voor de kinderen. Dat lijkt mij het grootste probleem. Ik wens niet te denken in kleuren en racisme, ik wens te denken ik blije kindersnoetjes……
   En inderdaad……willen alle grote mensen nu eens op te houden een kinderfeest te overschreeuwen?!