WeesWelkom! Maar (nog) niet hier…

De raad van Olst-Wijhe (op de VVD na) wil dat het college in Den Haag gaat aandringen op opvang van weeskinderen uit de vluchtelingenkampen van Lesbos hier in Nederland.

Door Marian Kodden

De Haagse politiek wil niet aan de opvang en vindt dat weeskinderen in  de kampen van Lesbos moeten blijven omdat opvang hier niet aan een ‘structurele oplossing’ zou bijdragen. Reden voor een aantal gemeenten om zich tegen dat standpunt uit te spreken. GroenLinks, CDA, D66, PvdA en Gemeentebelangen willen dat Olst-Wijhe zich daarbij aansluit. Het college doet dat als er een meerderheid is.

In Salland deze Week berichtten wij over de schrijnende omstandigheden van honderden weeskinderen in de kampen in Griekenland en over de actie WeesWelkom. Een actie waarin gemeenten zich bereid verklaren kinderen uit Lesbos op te nemen. Griekenland kan het niet meer aan. Op onze vraag aan de politiek in Salland kregen we van Olst-Wijhe per omgaande antwoord.

Hieruit blijkt dat GroenLinks begin maart al een motie had klaarliggen over dit onderwerp waarin zij aangeven zich hard te willen maken om als gemeente de helpende hand uit te steken. Zij hebben de andere partijen opgeroepen om met hen mee te doen.
CDA, D66, PvdA en Gemeentebelangen doen mee. De VVD niet. Officieel moet er nog over het voorstel gestemd worden, maar de motie is door alle genoemde partijen ondertekend.

Stichtingen zoals onder andere Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Childeren roepen de Nederlandse gemeente op om zich te verenigen in een ‘Coalition of the Willing’ (Colalitie van Welwillenden) met als doel 500 extreem kwetsbare vluchtelingen kinderen een veilige plek in Nederland aan te bieden. Vergelijkbare oproepen van genoemde organisaties hebben in een aantal Europese landen al tot hoopvolle reacties geleid.

De kans is groot dus dat Olst-Wijhe zich zal aansluiten bij de ‘Coalitie van Welwillenden’. De motie moet nog worden ingediend en het is pas zeker als de stemming geweest is, maar als het gaat volgens de reguliere weg, dat de partijen die de vrafgen stelden de moitie ook ondertekenen, zal het college dat aan de Staatssecretaris laten weten om de druk op te voeren.

Wij wachten nog op een reactie van de fractievoorzitters van de gemeente Raalte.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten