Wat je krijgt als de welzijnswerker een wijkagent wordt

Interessant? Deel het artikel

210513kees
©PxHere

Die rellen, die daar zo ineens, zo onverwacht waren… dat had je toch aan kunnen zien komen? Als je tenminste een beetje van een afstand naar je zelf kunt kijken. Ik deed dat tijdens een reis naar familie op Nova Scotia drie jaar geleden. Daar in Canada kijken ze naar ons met 25 jaar vertraging.

Door Harrie Kiekebosch

Sneller veranderingen in thuisland

Net als dat de Islam in landen als Turkije en Marokko sneller verandert dan bij Turken en Marokkanen hier, gaan de ouderwetse kantjes van het katholieke geloof er bij Sallanders in Canada wat minder snel af. De familie in Canada dacht dat het hier nog net zo was als toen ze hier weggingen. Ze schrokken zich een hoedje toen ik vertelde over een voor racisme veroordeelde leider van de tweede partij van het land en over een minister-president die er prat op gaat geen visie te hebben. Dat we een belastingparadijs zijn zodat de aandeelhouders van Fiat miljarden opstrijken die de Italiaanse overheid dankzij ons misloopt, waarna wij Italië weer de maat nemen over hun belastinggedrag. Dat wij ouderloze asielkinderen alleen willen opnemen als we andere asielzoekers in hun kamp kunnen laten stikken. Toen ik daar was las ik een krantenverslag over een aanslag. De media meden het woord terrorisme, vermoedelijk was de dader geestesziek. En het dorp wilde meer asielzoekers, ze hadden kleding over na een inzameling. “What happend to you?” Bij ons zijn de mensen bang geworden, dan kun je niet zo goed meer nadenken.

Janmaat

Ik was redacteur bij RTV Oost toen Janmaat met zijn Centrum Democraten in Zwolle mocht demonstreren. Overal was dat verboden, in Zwolle was er de hoop dat hij woorden zou gebruiken waarmee ze hem konden oppakken. Die taal van toen is nu in politiek Nederland zelfs op links normaal. Janmaat was toen niet weggekomen met ‘compleet zinloos, onacceptabel gedrag van losgeslagen tuig waarvan de ouders niet ingrijpen’. Woorden vandaag de dag van onze premier…

Schuivende panelen

Panelen zie je pas schuiven als je er wat afstand van neemt. Neem het rookbeleid (waar we ook al hopeloos mee achter lopen wereldwijd): bij iedere volgende stap is de wereld te klein en schrijft Ria Willemsen van de Stentor een tendentieus verhaal over leerlingen van het Carmelcollege die vrolijk doorpaffen als het rookverbod pas twee weken oud is. Lekker journalistiek rellen. Benieuwd of zo’n journalist haar kinderen wél leert ook eens 25 jaar terug te kijken om te zien welke grote stappen er gemaakt zijn.

Regionale kranten nu

De huidige stand van zaken van de (lokale) journalistiek moet je ook niet van gisteren op vandaag beoordelen. In 1990 hadden we hier in Salland het Sallands Dagblad, het Overijssels Dagblad en de Zwolse Courant. Die waren vóór de eeuwwisseling samengevoegd tot “de Telegraaf van Salland”, aldus de bazen van toen. De Stentor van nu heeft niks meer met lokale journalistiek te maken. Als samenleving kun je er je boodschap niet meer kwijt. Het Weekblad voor Salland poept alleen maar persberichten die je overal elders ook al gezien hebt en bestaat alleen maar omdat de gemeentes er advertentieruimte koopt die niemand ziet. RTV Oost rijdt vooral achter de brandweer aan en komt dan onderweg heel vaak de LTO tegen. De Stentor is al zo ver dat ze aanzet tot coronarellen, dusdanig dat zelfs de burgemeester van Raalte ze in het openbaar de les leest.

In 1990 begonnen die journalistieke panelen te schuiven. En nu maakt Omtzigt zich er zorgen over dat alle Nederlandse kranten in Belgische handen zijn. Heeft ie toch een heel tijdje die panelen niet zien schuiven.

Alarmbel

Als de veranderingen ziet, ben je een roepende in de woestijn. Want mensen hebben niet door dat die panelen iedere keer een beetje verschuiven. Met landbouwgif zelfde laken een pak. Straks allemaal jammeren vanwege Parkinson overal. Maar als je nu de alarmbel luidt word je hier in Salland door zowel politiek als journalistiek aan de kant gezet. Als je de vermenging van politiek, bestuur, ambtenarij in Raalte met LTO aan de orde stelt horen ze je niet. Pas over 25 jaar, als de panelen onzichtbaar stukje bij beetje ineens heel ver verschoven blijken te zijn, schrikken mensen wakker. (Het verschuiven is trouwens al wel begonnen: dat het gif is dat de boeren spuiten, wordt gewoon ook zo gezegd. Maar dat we het gebruiken is nog o zo gewoon.)

Wijkagent als welzijnswerker

Ik zie met welzijnswerk hetzelfde. De sociaal cultureel werkers zijn wegbezuinigd. Straathoekwerkers bestaan niet meer. We hebben er de wijkagent voor in de plaats gekregen. Dat zijn we heel gewoon gaan vinden. Maar hoe haal je dat in je bolle hoofd: de wijkagent als welzijnswerker. Oom agent is daar niet voor opgeleid. En hij heeft er de verkeerder kleren voor aan. Denk je nu heus dat je kans hebt op een herenigend familiegesprek met een paar handboeien aan je riem? ‘Je mag ze wel een beetje hard aanpakken’ is opgeschoven naar ‘keihard optreden’, met etnisch profileren als handelsmerk. Hoe heeft het toch zo uit de hand kunnen lopen…

Raalter politiek

Kijk naar de politiek in Raalte: op vragen van OpinieInSalland geven ze geen antwoord, maar in hun appgroepjes roddelen ze wel over artikelen die ze er over lezen. Ze huilen met de wolven mee als er mensen klagen over bomenkap op het Boetelerveld en stellen op hoge poten vragen aan het college, waarvan de antwoorden op hun eigen (GB)-site vinden zijn, ze gaan prat op een kinderraad, maar durven hun eigen kinderen niet te vertellen dat pappa en mamma achter het gif Roundup staan, waardoor de bloemetjes en de bijtjes doodgaan.

Berusten

Op Twitter kreeg ik een antwoord op de vraag of ik twijfel mag hebben bij nut en noodzaak van bijvoorbeeld de avondklok: Gewoon een poosje berusten in de situatie.

Ik maakte begin jaren zeventig op de middelbare school een werkstuk over het klimaat en de noodzaak in te grijpen. Ik vind dat ik nu lang genoeg heb berust.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Wat je krijgt als de welzijnswerker een wijkagent wordt”

  1. Avatar

    Ik deel de conclusies van Harrie Kiekebosch volledig. De genoemde regionale dag- en weekbladen informeren bijna nooit meer over belangrijke, discutabele, politieke beslissingen. Van kritische berichtgeving kan geen sprake zijn en kritische lezerbrieven worden niet meer geplaatst. Het lijkt er op dat krantenredacties onder de knoet zitten van de politiek en de commercie. Gemeentelijke berichten in de krant lijken soms op redactionele artikelen, maar zijn mijns inziens gewoon een-op-een klakkeloos overgenomen. In dat opzicht doen ze me vaak denken aan de DDR-kranten, die ik uit interesse las als ik daarop bezoek kwam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.