Vijf vrachtwagens op je rug voor een bladvrij resultaat

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Een prachtige tijd waarin veel te genieten valt. Het blad valt van bomen en struiken en voor veel mensen is de tijd aangebroken om met vijf vrachtwagens op hun rug hun territorium volledig van de ongelooflijk storende blaadjes te verlossen.

Door Rob Poelman

Ik hoor u denken. Vijf vrachtwagens op je rug? Huh? Ik verduidelijk: In Nederland worden er vijfmaal zoveel bladblazers verkocht in vergelijk met ons omringende landen. In de top vijf van meest verkochte bladblazers staan de zeer populaire 2-takt modellen aangejaagd door benzine en deze apparaten produceren naast een ongelooflijke hoeveelheid herrie ook een uitstoot welke overeenkomt met de uitstoot van vijf vrachtwagens. Dit soort bladblazers wordt over het algemeen gebruikt door personen van het mannelijk geslacht die het apparaat hanteren als John Rambo zijn bazooka.

De nietsvermoedende blaadjes worden met een kracht van vijf vrachtwagens en geluidsvolume van minimaal 98 dB weggeblazen. Het gevoel Rambo te zijn schijnt te motiveren en de bazooka wordt uren achtereen rondgezwaaid. Ik heb na vijf uren Rambo-act de persoon met vijf vrachtwagens op zijn rug eens aangesproken. Helaas sprak de beste man als Rambo en dan weet u dat het lastig is een gesprekje te voeren.

Rambo brengt mij bij zijn land van herkomst. De United States of America. Daar was men wel klaar met bladblazende Rambo’s en is er korte metten gemaakt met blaadjes weg te blazen middels een verbod op bladblazers op veel plaatsen. Ook in Nederland zijn er inmiddels gemeenten die een verbod op bladblazen hebben ingesteld of bladblazen verbieden op zondagen en avonden. Wellicht dat een van de vijf wethouders die de gemeente Raalte rijk is gemotiveerd raakt door overlast veroorzaakt door Rambo’s en eens wat informatie van een collega-wethouder bij elkaar harkt.

Maar goed, veel beter is om de blaadjes gewoon te laten liggen. Onderstaand heb ik van de website van de vogelbescherming geplukt,

Je moet de luidruchtige bladblazermannen (ooit een vrouw met een bladblazer gezien?) overtuigen met argumenten.

Dus daar gaat ie:

  1. Blaadjes laten liggen is beter voor de tuin

Het is inderdaad slim om afgevallen bladeren van het gazon af te halen, anders komen er gele of kale plekken in. En ook op trottoirs, klinkerpaadjes en tegels zijn blaadjes niet fijn, want door de gladheid breek je er zo je nek over. Maar het is zonde om de blaadjes uit de tuin, het park of de berm te verwijderen. Verplaats ze bijvoorbeeld over de planten in de border. Ze vormen in de winter een perfecte isolatielaag voor de planten. En dat niet alleen, zie ook punt 5. Hier nog iets over de hark…

  1. Over de hork en de hark

Het verplaatsen van blad hoeft helemaal niet met een bladblazer. Daar is ooit de hark voor uitgevonden. Die verbruikt geen energie, maakt geen herrie en houdt de lichamelijke conditie op peil. Idem dito voor de bezem en het vegen van blaadjes van tegels en stoepen. Kies dus voor je lijf en voor duurzaam en stil. Al met al is er gezien de gruwelijke lawaaioverlast een handig ezelsbruggetje: hork kiest bladblazer, bewuste burger kiest hark. En al die medewerkers dan, die die in opdracht van gemeenten te keer gaan om de blaadjes niet de riolen te laten verstoppen? Geef ze gewoon een hark. Dat scheelt kosten, werkt net zo goed en geeft veel minder herrie.

  1. Tuinvogels overleven de winter niet zonder blaadjes

Winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen zoeken graag naar insecten die leven in afgevallen blad. Ook merels zijn fanatieke bladomdraaiers. Zeker in de winter is voedsel zoeken tussen de afgevallen bladeren van levensbelang voor kleine vogels. Als het hard vriest verbranden ze in een nacht namelijk tot wel 10% van hun lichaamsgewicht. Hark dus de blaadjes onder de struiken.

  1. Help de insecten

De insecten hebben het zwaar in Nederland. Eén onderzoek liet zien dat ze met zo’n 75% achteruit zijn gegaan de laatste decennia. Onder bladerhopen leven wormen, spinnen en duizenden insecten. Met het blad dat u laat liggen in uw tuin helpt u dus op een heel eenvoudige manier de insecten een handje.

  1. Natuurlijke bemesting

Al die insecten onder de afgevallen bladeren eten de blaadjes, verteren die tot compost, zorgen zo op een natuurlijke manier voor bemesting van de grond en verbeteren de structuur van de bodem met hun gewroet. Gratis!

  1. Energieverspilling

Een bladblazer maakt niet alleen herrie, hij heeft ook nog energie nodig. In deze tijden van energiebesparing kun je met zo’n energievretende blaastoeter dus eigenlijk niet meer aankomen. Hadden we die fijne duurzame hark al de hemel in geprezen?

  1. Bladblazers zijn weggegooid geld

De Nederlandse inborst kennende hadden we deze misschien wel op 1 moeten zetten. Maar goed, een bladblazer is dus weggegooid geld, want een hark is natuurlijk veel goedkoper en duurzamer.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten