Thijs Poelhekke: Raadsleden van Salland, denk al vast na over een gemeentelijke herindeling

Interessant? Deel het artikel

gemeente salland

Friesland bestaat nog uit maar een paar gemeenten. Zoiets zou in Salland ook zo maar kunnen gebeuren. Reden voor Thijs Poelhekke de Sallandse raadsleden op te roepen nú een standpunt in te nemen over de toekomst. Een grote plattelandsgemeente, of samen met Deventer en of Zwolle. Beter vooraf een standpunt, dan achteraf niet hebben meegepraat, vindt Poelhekke.

Door Thijs Poelhekke

Met ingang van 1 januari 2021 zijn acht Nederlandse gemeenten niet langer dezelfde als in 2020. In de eerste plaats passen deze gemeentelijke uitbreidingen, fusies en herindelingen in een ontwikkeling die al langer gaande is: ‘Schaalvoordelen en efficiency, hoera!’, of zoiets; anderzijds zijn de veranderingen sinds de bezuinigingen van kabinet Rutte-Asscher bittere noodzaak: ‘We organiseren alles dichtbij, hoera!’, of zoiets.

Benadering raadsleden
Men mag hiervan vinden wat men wil, maar geen enkele mening ontslaat de mensen die wij hebben gekozen om ons op lokaal niveau te vertegenwoordigen van de taak zich tot deze kwestie te verhouden: de mensen in onze gemeenteraden hebben, met andere woorden, de plicht na te denken over hun positie ten opzichte van gemeentelijke fusie, uitbreiding en herindeling. Ergens niet over nadenken betekent immers niet dat iets niet gebeurt. Sterker nog: ergens niet over nadenken betekent doorgaans dat iets onverminderd doorgaat, zonder dat je beargumenteerde invloed op het proces kunt uitoefenen.

Voorbeelden
Duidelijke illustraties van de wijze waarop een gemeente kan worden ingedeeld vindt men in Friesland: de gemeente Leeuwarden bestaat naast Leeuwarden uit 36 woonkernen, allemaal van minder dan 8.000 inwoners. Bijna 80% van de inwoners uit de gemeente Leeuwarden woont in de grootste kern, waar ook het gemeentelijk bestuur is georganiseerd. Ter vergelijking: gemeente Súdwest-Fryslân bestaat uit 89 officiële woonkernen. Het gemeentelijk bestuur is georganiseerd in Sneek, met zo’n 33.000 inwoners de grootste plaats van de gemeente. Deze 33.000 mensen vormen nauwelijks 35% van het totale inwoneraantal.

Voorbeeld voor Salland?
Dit verschil is wezenlijk en het behoeft weinig fantasie om te voorzien dat de uitbreiding van de gemeenten Zwolle en Deventer, waarin de gemeenten Dalfsen, Olst-Wijhe en Raalte opgaan, resulteert in een totaal ander lokaal bestuur dan wanneer de drie laatstgenoemde gemeenten worden samengevoegd. Ik pleit geenszins voor een acute fusie, of iets van dien aard, maar evenmin kunnen gemeenteraadsleden uit zowel Dalfsen, Olst-Wijhe als Raalte hun gemeentegrens als vaststaand gegeven beschouwen. Er valt volgens mij veel voor te zeggen als zowel binnen de drie gemeenten als op gezamenlijk niveau wordt vastgelegd dat indien uitbreiding, om welke reden dan ook, noodzakelijk blijkt, de vorming van een grote, homogene plattelandsgemeente, te prefereren valt boven het opgaan in een gemeente waarin het bestuur vooral gericht is op een stad.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.