Straatpraat: Een gezegende oude dag in de Pauluskerk

© Raalte Clopedie

Buuv, TheeTante, NarrigeNeef en de buurman van even verderop schrijven elkaar eens in de zoveel tijd een digitale brief. Volg ze in dit dossier. Vandaag is het de beurt aan NarrigeNeef. Hij reageert op de mogelijke transitie van de Pauluskerk in Raalte naar een “Knarrenhof”, een vrij unieke vorm van seniorenhuisvesting.

Door NarrigeNeef

Dag Buuv, Buurman en TheeTante. Interessante ontwikkelingen voor ons als enigszins seniore spring- int- velds, dus nog niet voor direct.

De Pauluskerk is recent gesloten en er wordt een nieuwe bestemming voor gezocht. Natuurlijk is er veel interesse voor deze prominente plek in Raalte, waaronder de oprichting van een “Knarrenhof” , een mantelzorgconcept met ieder zijn of haar eigen woning maar ook met gemeenschappelijke faciliteiten. Meer info over deze organisatie hier. Dit is al zeer succesvol gebleken. De eerste werd in 2017 geopend in Zwolle Aalanden en nu zijn er al tientallen projecten gerealiseerd en in ontwikkeling. Er wordt altijd gestreefd naar koop-, vrije sectorhuur- en sociale huurwoningen, afhankelijk van de medewerking van lokale gemeenten en zorgaanbieders.

Dit zou een ideale plek zijn omdat deze dicht bij het centrum is en een paar stappen verwijderd van woonzorgcentrum De Hartkamp, waarmee samengewerkt kan worden.

Voor de zwaar onder druk staande woningmarkt zou dit ook een perfecte ontwikkeling zijn omdat de “knarren” redelijk betaalbare koop- en huurwoningen zullen achterlaten.

Maar helaas zullen er ongetwijfeld veel projectontwikkelaars  bij de eigenaar, de parochie Heilig Kruis, die vele kerken in Salland gaan sluiten, op de stoep staan voorzien van zeer dikke portefeuilles. Die zullen ongetwijfeld veel meer kunnen bieden om plannen te kunnen uitvoeren met dure huizen of appartementen. Absoluut niet in het belang van de zwaar onder druk staande woningmarkt in ons dorp. Maar ik ben bang dat Heilig Kruis toch het meest aan het grote geld zal denken, gewijd of niet.

Dit lijkt mij erg onterecht, omdat deze megaparochie de Pauluskerk toentertijd gewoon in de schoot (of het kruis?) geworpen kreeg. De kerk is door de parochianen van de Pauluskerk gefinancierd en onderhouden dus hebben zij het meeste recht van spreken. Onze wederzijdse vriend Kees Huls schreef hier al eens een artikel over. Deze parochianen dienen dan ook een beslissende stem te hebben in de beslissing over wie de koper wordt.

Wellicht zou een Knarrenhof ook een optie zijn voor kerken die leeg komen in andere dorpen.

NarrigeNeef vindt de Knarrenhof een prachtig initiatief en zou erg blij zijn daar te zijner tijd in te trekken. Vooruitlopend daarop begint hij vast met cursussen Rummykubben, koersballen en bingo.

Doen jullie mee, Buuv, TheeTante en Buurman?

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten