Straatpraat: De Knarrenhof

© PixaBay

Buuv, TheeTante, NarrigeNeef en de buurman van even verderop schrijven elkaar eens in de zoveel tijd een digitale brief. Volg ze in dit dossier. Vandaag is het de beurt aan TheeTante. Zij reageert op  NarrigeNeef over de mogelijke transitie van de Pauluskerk in Raalte naar een “Knarrenhof”, een vrij unieke vorm van seniorenhuisvesting.

Beste Narrige Neef,

Je legde me de vraag voor wat ik vind van de “Knarrenhof”, een mogelijke nieuwe bestemming van de Pauluskerk. Ik ben meteen vóór! Zoiets heeft alleen maar voordelen, mits je het goed doordacht aanpakt. Ik loop ze één voor één even langs.

Voordeel 1

Een woonvorm “living apart together”, of je dat nu met z’n tweeën doet in een latrelatie of met een groepje in een commune-vorm, geeft je de lusten van je (zelfgekozen)  medemens en niet de lasten! Je hebt gezelligheid aan elkaar als je dat wilt, je hebt een of meer  maatjes  om mee te winkelen, naar theater of vakantie te gaan, ik denk nu even aan leuke dingen doen, zoals de leden van de OMANIDO-club. Je weet wel: uit het vreselijke bejaardenhuis van Hendrik Groen.

Voordeel 2

Jje loopt geen risico op vereenzaming of wekenlang dood in huis liggen; er is sociale controle. Niet dwingend of benauwend, je kunt met elkaar iets afspreken, bijvoorbeeld letten op de gordijnen die ’s morgens opengaan. Dat je als Knarren allemaal een alarmering hebt, lijkt me vanzelfsprekend.

Voordeel 3

Gezamenlijk inkopen kan veel financieel voordeel opleveren. Er zijn altijd wel cijfertjesmensen in zo’n gezelschap, die het leuk vinden om aanbiedingen na te pluizen, belastingvoordeeltjes te vinden, collectieve ziektekostenverzekeringen te vergelijken, noem maar op. Ieder zijn hobby, ’t is niet de mijne , maar ik herinner me dat mijn vader een vriend had, die dit leuk vond en voor zijn hele vriendenkring leuke dealtjes regelde!

Voordeel 4

Samen de Alzheimer op een afstand houden. Ik stel me voor dat er ook Knarren zijn, die het leuk vinden om samen muziek te maken en dus misschien nog op oudere leeftijd muziekles nemen. Ik heb gehoord van onze nationale knuffelprofessor dr. Erik Scherder , die in de wondere wereld van onze hersenen duikt, dat iets nieuws leren nieuwe verbindingen in je hersenen maakt, en een instrument leren bespelen doet dat in hoge mate. Ik heb vele talenten, maar nog altijd spijt van het feit dat ik als kind niet op pianoles ging.

Voordeel 5

Veiligheid, geborgenheid, genieten van elkaars talenten, van elkaars kleinkinderen( vooral als je die zelf niet hebt) ,  (of juist niet, dan ga je lekker in je eigen huisje iets anders doen) een gezamenlijke groentetuin aanleggen, een (paar) gezamenlijke huisdieren houden, ieder doet een bijdrage in de gezamenlijke AOW-pot ( ik zei al in het begin: je moet het goed aanpakken). Een groep architecten en ontwerpers maken de indeling van het gebouw, leeftijdsbestendig, energieneutraal, mooi vormgegeven. We jagen ze dan eerst met een rollator, een rolstoel en een blinddoek voor door hun eigen schepping en dan weten ze wat er nog moet worden aangepast.

Goed regelen

Bewonerscommissie, ballotage, juridisch goed regelen! Je wilt niet samenwonen met zeurpieten. Dat lijkt me dus het moeilijkste van deze onderneming: hoe vind je de juiste mensen? En dan bedoel ik niet bevooroordeeld: Ons Soort Mensen, want dat zou heel eng zijn. Nee, een mix van interesses, opleidingsniveau, ervaring, afkomst. Juist gemêleerd, geen eenheidsworst! Solliciteren als je erbij wilt, de bewonerscommissie moet ook steeds wisselend zijn, anders krijg je machtsblokken. Een jurist moet huurcontracten en verdeelsleutels voor bijdragen goed vorm geven en ook die moeten geregeld tegen het licht gehouden worden of het nog wel werkt zoals bedoeld.

De oplossing voor mij

Ik zou er meteen willen wonen! In vroeger tijden boden kerkgemeenschappen zulke woonvormen aan; begijnhofjes bijvoorbeeld. Maar kerkelijke betutteling willen we natuurlijk niet, een stilteplek voor meditatie of bezinning, dat mag altijd. Het zou het Heilig Kruis sieren als ze hun Pauluskerk aan de Stichting Knarrenhof overdragen. Voor een reëel bedrag. Behoed ons voor projectontwikkelaars met dikke beurzen en slechte plannen!

Wat vind jij, Buurman, kom je naast me wonen?  Groeten van TheeTante.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten