Raalte laat roundup voor wat het is

Interessant? Deel het artikel

roundup glyfosaat

Raalte gaat definitief het gesprek over glyfosaat en roundup niet aan, dat antwoordt de GroenLinks-burgemeester Martijn Dadema aan zijn partijgenoot raadslid Ralph Mulder. Al in 2018 had de raad gezegd de gewasbestrijding niet te verbieden en er wordt toch al geen rounduop gebruikt op grond van de gemeente.

Hier vraag (van de raadsfractie van GroenLinks) en antwoord (ondertekend door partijgenoot Dadema)

U heeft ons een aantal schriftelijke vragen gesteld over het terugdringen van het gebruik van onder andere het middel glyfosaat bij onkruidbestrijding. Met deze brief beantwoorden we deze vragen:

  • Kan het college bevestigen dat glyfosaat nergens in de openbare ruimte meer wordt toegepast? Dus ook niet door professionals die door de gemeente worden gecontracteerd?

Er wordt geen glyfosaat door de gemeente of door ons gecontracteerde professionals gebruikt.

  • Kan het college bevestigen dat in de huidige en nieuwe pachtcontracten voor gemeentelijke gronden het gebruik van glyfosaat uitgesloten wordt?

Wij nemen in onze huidige en nieuwe pachtcontracten geen verbod voor het gebruik van glyfosaat op. In november 2018 heeft de gemeenteraad een motie met de strekking om het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen op gemeentelijke gronden te verbieden verworpen. Er is geen draagvlak in de gemeenteraad om een verbod op gewasbeschermingsmiddelen op gemeentelijke gronden in te voeren. Op het grootste deel van de door de gemeente verpachte gronden worden geen gewasbeschermingsmiddelen, waaronder glyfosaat, gebruikt. Dit zonder dat we hiervoor een verbod hebben ingesteld. We stellen daarom geen verbod in.

  • Is het college bereidt om op korte termijn een gebiedsregisseur aan te stellen om met de agrarische sector in overleg te gaan zodat de landbouw in Salland per 2020 glyfosaat vrij is?

Wij zien geen reden om op korte termijn een gebiedsregisseur aan te stellen met het doel om Salland per 2020 glyfosaat vrij te krijgen. Er zijn diverse ontwikkelingen gaande vanuit de samenleving, waaronder de agrarische sector, waaruit steeds meer bewust zijn voor het verantwoord omgaan met de leefomgeving blijkt. Een goed voorbeeld hiervan is het Demoveld bewust bodembeheer: Voor meer informatie zie: https://www.dekrachtvansalland.nl/actueel/actueel/2019/8/1/verslag-salland-caf-op-excursie-naar-demoveld-bewust-bodembeheer

Ook vanuit LTO is er aandacht voor het verminderen van het gebruik van glyfosaat. Goede voorbeelden van alternatieven voor het gebruik van glyfosaat worden bijvoorbeeld via de website https://www.ltonoord.nl/thema/omgeving/gele-velden gedeeld.

Binnen het netwerk De Kracht van Salland delen wij goede voorbeelden. Bijvoorbeeld in een Salland Café, zoals bij het genoemde voorbeeld van het demoveld ook is gedaan.

Ook in het kader van de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie en de Horizon Raalte 2040, zullen we de dialoog over de ontwikkeling en toekomst van het buitengebied verder blijven voeren. Hierbij betrekken we de gehele samenleving, van burger tot agrarisch ondernemer. Na vaststelling van de Omgevingsvisie door de gemeenteraad wordt dit vervolg nader uitgewerkt. De gemeenteraad wordt hierbij betrokken.

  • Hoeveel tijd is er volgens het college nog nodig voordat Raalte de regie gaat voeren bij het uitbannen van bestrijdingsmiddelen zodat niet de erfbetreders maar de samenleving zeggenschap krijgt over onze leefomgeving?

We gaan als college geen regie voeren op de bedrijfsvoering van individuele bedrijven. De agrarische ondernemers zelf zijn verantwoordelijk voor het grondgebruik en het inspelen op de vragen uit de samenleving. Ook is er sprake van landelijke en Europese wet- en regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, waarin wij als gemeente geen bevoegdheden hebben. Wij kunnen hierdoor ook maar een beperkte regierol vervullen. Wel willen we, zoals we bij de beantwoording van vraag 3 hebben aangegeven, de dialoog over de toekomst van het buitengebied met alle betrokkenen verder faciliteren. Dit om de Horizon Raalte 2040 en de nog vast te stellen Omgevingsvisie verder met de samenleving uit te werken.

Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.