Nieuwe gids van PAN NL over hormoongif in voedsel wijst consument de weg  

Interessant? Deel het artikel

210902PANwebsite

PAN NL publiceert vandaag een consumentengids over hormoongif in voedsel om de consumenten te adviseren op welke manier  zij deze schadelijk gifresten in hun voedsel kunnen vermijden. Een rode lijst van producten als bespoten kersen en peren zou te allen tijde vermeden moeten worden, zeker voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Een groene lijst met onder meer broccoli en komkommers kan met minder risico geconsumeerd. Veruit de beste manier om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan hormoonontregelende pesticiden is het eten van biologische producten of producten uit je eigen tuin, stelt PAN NL.

Hormonen helpen met minieme dosis ons lichaam gezond en in balans te houden. Vele bestrijdingsmiddelen zijn synthetische hormonen en kunnen het lichaam ontregelen. Zo kan een heel kleine dosis de ontwikkeling van een kind onomkeerbaar schaden.  Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie en het VN-Milieuprogramma blijkt dat er een toename is van hormoongerelateerde ziektes onder mens en dier. De meest logische verklaring hiervoor is een vervuild milieu en vervuild voedsel, zo blijkt uit het onderzoek. Hans Muilerman van PAN NL legt uit: “Ons hormoonsysteem communiceert over ontwikkelingen en het in stand houden van het lichaam. Wetenschappers stellen dat hormoonverstorende giffen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De bestrijdingsmiddelen kunnen leiden tot  metabole ziektes zoals obesitas en diabetes, gedragstoornissen als ADHD en autisme, en neurologische ziekten.”

De Europese Unie heeft in 2009 wetgeving gemaakt die bepaalt dat er geen blootstelling meer mag zijn aan deze hormoonontregelende pesticiden (afgekort HOP’s). Verzet vanuit de industrie en de ministeries van landbouw heeft ertoe geleid dat vele van deze uiterst gevaarlijke bestrijdingsmiddelen nog steeds worden gebruikt. Zolang deze niet verboden zijn, is het advies van PAN NL deze te vermijden. Hans Muilerman: “De meeste van deze pesticiden zijn dus nog op de markt en worden maar heel geleidelijk verboden. Daarom hebben we deze consumentengids uitgebracht, om de consument te waarschuwen.”

PAN NL maakt onderscheid in een drietal lijsten (rood, geel en groen) van groenten en fruit en geeft  hiervoor de volgende adviezen:

– voor een rode lijst met onder meer producten als veldsla, kersen, peren en aardbeien adviseert PAN NL deze geheel door de biologische variant te vervangen. De rode lijst betreft de meest vervuilde producten.
– voor de gele lijst met onder meer bramen, wortelen, appels, bosbessen en pruimen is het advies de produkten te zo mogelijk door de biologische variant te vervangen. De gele lijst zijn de producten die minder vervuild zijn, maar waarin nog steeds hormoongiffen te vinden zijn.
– terwijl de groene lijst met onder meer broccoli, aubergine, komkommers, mango en uien weinig gevaar opleren voor hormoonverstoring. In de groene lijst staan de producten waarbij in minder dan 10 procent van de gevallen hormoonontregelende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden. Deze producten zijn dus het meest veilig.

De gids geeft een overzicht van menselijke ziektes die in verband kunnen staan met hormoonverstoring. Van een aantal specifieke HOP’s worden effecten beschreven. Het betreft de HOP’s Boscalid (een veel gebruikte schimmelbestrijder), Dithiocarbamaten, Tebuconazool,  Iprodion en 2,4 D. De wetgeving bepaalt dat er een nultolerantie moet zijn, maar het duurt jaren voor alle gevaarlijke stoffen verboden zijn. PAN NL adviseert een volledige nultolerantie (dwz geen blootstelling) voor het ongeboren kind (en dus de zwangere vrouw).

De gids staat gepubliceerd op de website van PAN NL.

Informatie bij:
– Hans Muilerman, PAN NL, 06-55807255.
– Maarten Visschers, PAN NL, 06-34428154.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden