Kees Huls: Dadema een goede burgemeester, maar Koeman ging ook naar Barcelona…

De gemeenteraad van Raalte heeft besloten dat burgemeester Martijn Dadema een tweede termijn van zes jaar in Raalte mag blijven. Voor OpinieinSalland reden links en rechts eens wat rond te vragen wat mensen van Dadema vinden.

Door Kees Huls

Zijn benoeming in 2014 was al redelijk uniek omdat deze niet politiek, maar op basis van capaciteiten was. De toenmalige gemeenteraad stapte over haar eigen schaduw heen en besloot tot voordracht van Dadema, lid van een politieke partij die toen nog niet in Raalte meebestuurde.

Hij ontpopte zich als iemand die samen met daadkrachtige wethouders en gemeenteraad erin slaagde de gemeentelijke organisatie geleidelijk om te vormen van een vaak in zichzelf gekeerde en soms vastgeroeste organisatie in een open, communicatief en aanpakkend team. Een niet te onderschatten operatie die waarschijnlijk best ingrijpend was en is voor vaak al jaren daar werkende ambtenaren. Een spreekwoord zegt: “Ambtelijke molens draaien langzaam” maar hij had wel een heel grote oliekan meegenomen.

AZC
Zijn grootse wapenfeit vind ik persoonlijk de manier waarop de voorbereiding van een groot AZC op De Zegge werd aangepakt. Veel informatie, bijeenkomsten en bezoeken aan omwonenden leidden er toe, dat er heel weinig weerstand tegen dit plan bleek, dat uiteindelijk door een sterke daling van het aantal instromers niet door ging. En dat was in die periode niet evident. Veel incidenten in andere plaatsen over dit onderwerp.

Gedurfde stappen
In de contacten met burgers veranderde ook veel en werd het gemeentebestuur veel beter aanspreekbaar. Door de constructief opererende gemeenteraad aangedragen initiatieven, zoals ondermeer Rond de Tafel gesprekken, Met de Raad op Pad en Kindergemeenteraad werden in daadwerkelijk beleid omgezet en voor ingrijpende projecten werden bijeenkomsten voor de inwoners georganiseerd. Gedurfde stappen in een tijd van steeds mondiger inwoners, waarvan helaas sommigen geneigd zijn tot egoïsme en onbegrip voor anderen.

Slagvaardig
Uit eigen ervaring heb ik kunnen vaststellen dat er nu slagvaardig en open geopereerd wordt. Ik wil nog wel eens wat aankaarten over verkeerssituaties binnen de gemeente. 10 jaar geleden kreeg je amper respons en nu wordt onmiddellijk gereageerd en word ik gevraagd samen met de betrokken ambtenaren situaties te bekijken en word ik ook daarna uitstekend geïnformeerd over vervolgstappen. Recent waren hier in de straat 2 lantaarns kapot. Online gemeld en volgende dag gerepareerd.

Best bestuurd
Ook het feit dat Raalte dit jaar door Binnenlands Bestuur werd uitgeroepen tot best bestuurde gemeente van Nederland en Martijn Dadema tot op een na beste burgemeester is heel veelzeggend en geeft goed weer hoe het bestuur zich ontwikkeld heeft. 25 jaar geleden ontving de gemeente nog de Gouden Eikel van een consumentenprogramma en dat was toen niet vanwege uitmuntend bestuur!

Operatie geslaagd! Ik kan mij helemaal vinden in het verlengen van zijn termijn, alleen ben ik bang dat hij nu wel in beeld is gekomen bij veel grotere gemeenten en heb daarom wel twijfel of hij zijn termijn zal afmaken. Koeman ging immers ook naar Barcelona, hoezeer hij het ook naar zijn zin had bij het Nederlands Elftal.

Tags

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten