Jos van Westing: MOK- werf, Raalter monument waar ik 10 jaar werkte

© Eigen foto

Wat een goed bericht dat de gemeente Raalte aan de restauratie van de MOK- werf gaat beginnen. Het is dan ook een uniek monument aan het Overijssels Kanaal, dicht bij het centrum. Zelf heb ik er, met toestemming van Hein Meijer ruim 10 jaar met heel veel plezier mogen werken. Daar ben ik Hein nog altijd dankbaar voor. We hadden de afspraak, zo gauw de restauratie ging beginnen ik de MOK- werf zou verlaten. En zo ver is het nu.

Door Jos van Westing

Het werken in de MOK- werf gaf mij zoveel inspiratie dat het voor mij een creatief luilekkerland was. Pentekeningen, schilderijen en buiteninstallaties, alles kon in deze ruimtes. Maar er waren meerdere mensen die er van konden genieten. Exposities van andere kunstenaars, lezingen, schoolkinderen die een middag hun kunstwerk mochten maken, interviews van MBO leerlingen met mij. Trouwfoto-reportages, en zo maar bezoekers die langs kwamen, kortom het was een heel functioneel gebouw.

Installaties in het grasveld

Op de met grote regelmaat geplaatste installaties in het grasveld, kreeg ik veel positieve reacties van de buurtbewoners, voorbijgangers en langskomende schoolkinderen die riepen “wat mooi meneer”. Als het iets te lang duurde kwam men vragen wanneer er weer iets geplaatst zou worden. Het was geen kunst met een grote K maar meer een leuke creatieve uiting waar ikzelf  en de omgeving van konden genieten.

Het is nog niet bekend welke bestemming de MOK- werf nu krijgt maar ik zou er voor pleiten om er een vaste (onbezoldigde) beheerder op te zetten waar allerlei verenigingen, scholen, exposanten en dergelijke terecht kunnen om middels een afspraak gebruik te kunnen maken van deze unieke ruimtes. De MOK- werf is van Raalte en voor alle Raaltenaren.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten