Joop van der Wal vindt dat we moeten stoppen met krampachtig zoeken naar een zondebok

Zal ik het doen? Nee, afgezaagd, teveel gebruikt: “Het is een bijzonere tijd waarin we leven”, het had de aanhef van dit stukje kunnen zijn. Het zal best een bijzondere tijd zijn, maar elke tijd is bijzonder. Het kan niet anders of de ‘bijzondere’ tijd die we nu doormaken wordt onherroepelijk geschiedenis.

Door Joop van der Wal

Als het meezit wordt morgen vandaag, vandaag wordt gisteren en daarop kunnen we terugkijken omdat we dán pas weten wat er is gebeurd. Terugkijken kan ik met open mond, van verwondering of van verbijstering. Alleen al het feit dát ik kan terugkijken betekent namelijk dat ik het heb overleefd.

Hoewel ik mijzelf een klein beetje schrijver vind, hoop ik toch dat ik niet zal vallen voor de verlokking van de veronderstellingen. Dat ik achter iedere opgelaten ballon aanloop met de vraag “en als dat nou eens waar is, wat dan…?” Er zijn al meer dan genoeg complotdenkers in deze wereld op zoek naar een verklaring voor deze bijzondere tijd.

Met name in deze tijd hebben we te maken met een onzichtbare vijand. Juist dan ontstaat een sterke neiging om te willen weten waar het gevaar vandaan komt. Om zelf maar niet ergens de schuld of de verantwoordelijkheid voor te hoeven dragen, gaat men op zoek naar een zondebok. En vaak heb je al snel een hele stoet mensen die wel met je mee willen zoeken.

Migranten de schuld geven als die werk aannemen dat je zelf ‘niet passend’ vindt. Het gebeurt op hoog niveau zoals in het geval van president Trump: zelf niet op tijd maatregelen nemen en dan de Wereld Gezondheids Organisatie WHO de schuld geven. Of in de vaderlandse politiek: langs de kant (blijven) staan en alleen maar kankeren op de mensen die wél het lef hebben om beslissingen te nemen. Achteraf praten is makkelijk, maar zouden wij het werkelijk ander gedaan hebben met de op het moment van beslissen beschikbare kennis?

Ik las dat wordt overwogen om de hele overheidsaanpak van de Covid-19-crisis nog eens door te lichten in een parlementaire enquête. Ik vraag mij af wat nou het doel kan zijn van zo’n actie. Er zouden in een negatief scenario zogenaamde politieke consequenties kunnen zitten aan de uitslag van zo’n parlementaire enquête: een staatssecretaris, een minister, een heel kabinet moet dan in een openbare belijdenis zijn zonden erkennen en opstappen. Hoeveel overigens zeer capabele mensen genieten er nu van wachtgeld omdat wij zo nodig een zondebok wilden hebben?

Ik zou het fijn vinden als we die krampachtige zoektocht naar een zondebok kunnen loslaten. Wat daarna rest is hopelijk dankbaarheid dat we er met zijn allen doorheen kwamen.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Precies! Ik word hier zo moe van. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Ga er maar eens aan staan, die taak die onze overheid momenteel voor zijn kiezen heeft!
    Niet lullen maar poetsen lijkt mij zo. Het is wat het is, we kunnen het niet wegdenken dus laten we z’n allen ons best doen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Dat doet onze regering ook.