Joop van der Wal: thuis werken levert veel tijd op

Is het u ook opgevallen dat heel veel tuintjes er bij liggen om door een ringetje te halen? Hoe zou dat nou gekomen zijn? “Ja, logisch toch? Er is gewoon meer in de tuin gewerkt” zegt mijn buurman dan, “daar hoef je niet een wetenschappelijk onderzoek op los te laten.”

Door Joop van der Wal

Gelijk heeft mijn buurman, maar de volgende vraag is dan: hoe komt het dat er nu zoveel meer in tuintjes is gewerkt dan bijvoorbeeld vorig jaar? De verklaring is eenvoudig, ook daarvoor hoef je niet doorgeleerd te hebben: corona!

Eén van de maatregelen om ‘samen corona eronder te krijgen’ is de oproep geweest om thuis te werken. Voor een flink aantal ‘vitale’ beroepen was dat teveel gevraagd. Mensen in de gezondheidszorg, in de levensmiddelenbranche en in de transportsector zijn, gelukkig maar, niet thuis gaan zitten.

De mensen die wél hun werk thuis konden doen, werden enorm creatief in het uitvoeren van dat werk. Sommigen kregen van de baas een beetje geld om de thuiswerkplek in te richten. Zonder de afleiding van collega’s bleek dat dingen in een ander tempo gingen verlopen. “O, als je toch koffie gaat halen…” bleek niet meer aan de orde te zijn. De gesprekken over heb-je-het-ook-gezien-gisteravond met je collega’s vielen weg. De verplichte belangstelling voor en bespreking van de tijdsbesteding van het weekend viel ook al weg. Dat scheelt bij een personeelsbestand van elf man toch al gauw tien keer vijf minuten. Dat uurtje kon je nu ongestoord aan je werk besteden waardoor het sneller af was.

Maar dan zat je dus wel met een overschot aan tijd omdat je de gebruikelijke hoeveelheid werk veel eerder af had. Of je had even schoon genoeg van het staren naar het vergaderschermpje waar je collega’s waren gekrompen tot figuurtjes van vijf tot tien centimeter. En wat dan? Na de derde keer dat je een rondje door het huis hebt gemaakt met de limonade en de koffie, stap je de tuin in. Stond dat onkruidje daar nou altijd al? En die grasjes tussen de rozen, waar komen die ineens vandaan? Een kwartiertje later had er een kleine ontgroening plaatsgevonden en vond je een inmiddels lauwe kop koffie terug op de tuintafel. Ik stel me zo voor dat het bezig zijn in de bescheiden hoeveelheid natuur van de tuin om huis heen een meer dan welkome afwisseling is geweest voor collega-loos werken.

We zijn met onze netjes aangeharkte tuintjes weer op en top Nederland. Best mooi zo’n bijwerking van corona!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten