Janneke Dochter voorziet zo langzamerhand een partij voor elke Nederlander…

janneke dochter

In verkiezingstijd schrijft Janneke Dochter opiniestukken in relatie tot de politiek. Er komen weer verkiezingen aan, dus is Janneke uit haar winterslaap ontwaakt. En ze heeft er zin. Want “de verkiezingen duren deze keer maar liefst drie dagen!”

Door Janneke Dochter

Drie dagen verkiezingen. En door corona komen er nog meer en andere versoepelingen. Want corona of niet, gestemd moet er worden. En Janneke vindt dat terecht: wat allerlei figuren ook roepen over uitstel, afstel of wat dan ook.

Janneke vindt dat de regering er alles aan gedaan heeft wat mogelijk is onder de huidige barre omstandigheden om veilig stemmen mogelijk te maken voor iedereen.
– Drie dagen om te stemmen, waarvan twee voornamelijk voor ouderen en kwetsbaren;
– Machtigen is uitgebreid;
– Alle stembureaus voldoen aan de eisen om 1,5 meter afstand te kunnen houden;
– Stemmen per post is mogelijk voor 70+ ers.

Wel een beetje lastig dat dat stemmen per post dan kennelijk weer zo ingewikkeld moet zijn, met enveloppen in enveloppen, ondertekenen van een stemkaart EN invullen van het idioot grote stembiljet met een rood potlood.
Maar goed, daar hebben allerlei deskundigen vast goed over nagedacht. Ik wed dat ene Donald J. Trump te Florida tegen zo’n vorm van poststemmen geen bezwaar zou maken….

Uitstel van de verkiezingen is op geen enkele manier wenselijk. Dat zou leiden tot:
– Een veel langer dan nodig vleugellamme regering, zie de lijst van controversieel verklaarde onderwerpen waarover nu geen beslissing kan worden genomen;
– Minimaal een jaar vertraging voor het opzetten van nieuw beleid, want Prinsjesdag met zijn nieuwe jaarbegroting wordt vast niet uitgesteld;
– Een discussie over de leeftijdsgrens voor het stemmen, want ja, wat doe je met degenen die intussen 18 jaar zijn geworden?
– Een lagere opkomst, want wanneer we tegen die tijd weer reizen mogen, is dat ineens veeeeel belangrijker…

Jannekes standpunt is wel duidelijk toch?

Verzuchting
Janneke zal in de komende weken proberen iets te maken van de diverse kieswijzers, iets te vinden van de verkiezingsprogramma’s e.d.. Hoewel het nog ontbreken van de doorrekeningen (wat kost dat allemaal?) daarbij wel een lastige is.

Janneke beperkt zich daarom voor nu tot een algemene verzuchting: Heeft politiek ambitieus Nederland zich wel eens afgevraagd wat ze ons aandoet, wanneer we maar liefst uit 38 partijen moeten kiezen? 17-miljoen bondscoaches voor het voetbal is nog net acceptabel, 17 miljoen viro- en andere -logen is al erger, maar iedere Nederlander bijna zijn eigen partij?  Zo kom je tot een volksvertegenwoordiging met erg veel één -of tweemansfracties (sorry dames), veel onwerkbare situaties voor mevrouw Arib ( Janneke hoopt dat ze mag blijven als Kamervoorzitter!) en veel kamerleden die zich te weinig kunnen bezighouden met alle belangrijke zaken die er in dit land spelen.

Janneke zei het al eerder en herhaalt haar pleidooi voor een veel hogere kiesdrempel, zeg van 5%, en dan van het totaal van alle stemgerechtigden.

Hoe sympathiek ook, Janneke zal dus nooit stemmen op partijen waarvan tevoren min of meer vaststaat dat ze niet meer dan twee of drie zetels halen. Het zou helemaal fantastisch zijn wanneer er hiervoor een nieuwe partij opgericht wordt met maar één pagina verkiezingsprogramma, te weten: aanpassing kiesstelsel door invoering van een forse kiesdrempel. Janneke durft hierover wel een tweetal voorspellingen aan:

– Die partij komt er voorlopig niet;
– Wanneer die er wel komt haalt ze de fictieve kiesdrempel makkelijk, en kan ze zich heel snel opheffen.

Maar helaas zullen we daar nog tenminste vier jaar op moeten wachten.
Graag tot een volgende bijdrage.

Janneke Dochter

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten