Jan Overesch: Vitens zet drinkwater op het spel met lelieteelt in waterwingebieden

Ommen had een verbod voor de teelt van lelies op gronden binnen de gemeente. Een voorbeeldige regeling van de gemeente Ommen. Een voorbeeld wat navolging verdient voor andere Sallandse gemeenten. Het is betreurenswaardig dat de Raad van State het verbod van lelieteelt in waterwingebieden, in de gemeente Ommen, ongedaan heeft gemaakt.

Interessant? Deel het artikel

jan overesch
Foto: Vincent Hartman

Ik reageer met deze opinie op het artikel in De Stentor over lelieteelt in waterwingebieden. Ommenaren vrezen de proef, schrijft De Stentor. Vitens hoopt dat de proef doorgaat.

Dat de lelietelers en Vitens nu een vijfjarige proef willen om toch weer lelies te gaan telen stuit terecht op veel verzet. Je zult als bewoner van het buitengebied maar naast of in de buurt van zo’n perceel lelies wonen waar elke week giftige bestrijdingsmiddelen over uitgespoten worden. Te gek voor woorden. Zeker nu we in een tijd van bezinning leven over hoe verder met de landbouw richting verduurzaming.

Door deze intensieve teelten van lelies, uien, aardbeien, enz. wordt het leefmilieu aangetast. Denk aan grondwater en lucht verontreiniging, maar ook bodemleven en biodiversiteit dat naar de bliksem gaat. Mensen worden ziek en onwel. Zelfs in de urine van dier en mens zitten resten van giftige bestrijdingsmiddelen.

De kans op Parkinson wordt groter.
Er is hogere blootstelling dan we dachten.
En er is al eerder aangetoond dat het drinkwater bedreigd wordt.

Ook het flauwe argument om boeren die maïs telen, in één zin te noemen met lelietelers, slaat nergens op. Even een voorbeeld: bij de teelt van maïs wordt twee kilo werkzame stof gif gebruikt. Bij de teelt van lelies is dat 125 kilo werkzame stof, ja u leest het goed 125 kilo! Over feiten gesproken! Zie tabel CBS.

Door de beslissing van de Raad van State, menen deze heren een vrijkaartje te hebben om er weer vrolijk op los te spuiten.

En dan ook nog die geweldige bloemenrand. Het is een schaamlap, de bestrijdingsmiddelen waaien van het bollenveld ook naar de bloemenranden. Met als resultaat dat in deze bloemen vergiftigde nectar en stuifmeel zit waar bijen, hommels en andere insecten aan sterven.

Het is ook onbegrijpelijk dat Vitens op deze manier de eerste levensbehoefte van de mens, het drinkwater, op het spel zet!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Jan Overesch: Vitens zet drinkwater op het spel met lelieteelt in waterwingebieden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.