Jan Oostewechel: zonnepanelen blijven rendabel, ook zonder saldering

Interessant? Deel het artikel

jan oostewechel

Door het verdwijnen van de salderingsregeling blijft de energietransitie ook op termijn betaalbaar voor de gemiddelde energiegebruiker. Dat stelt Jan Oostewechel, projectbegeleider in energietransitie. Oostewechel geeft daarmee zijn visie op de vraag of mensen niet stoppen met de aanschaf van zonnepanelen zonder salderingsregeling.

Met Jan Oostewechel

De salderingsregeling is een regeling waarbij iemand die zelf stroom produceert, dit voor dezelfde prijs kan verkopen als waarvoor hij stroom koopt. Daardoor maakt het niet uit als je bijvoorbeeld op een zonnige dag veel stroom opwekt maar op dat moment eigenlijk niks nodig hebt. Dat wordt achter de schermen verrekend. Maar de saldering verdwijnt, de prijs die je terug krijgt wordt vanaf 2023 ieder jaar iets minder tot helemaal niks meer ion 2031. Dat kun je onder deze link zien.

Jan Oostewechel stelt dat je dit financieel kunt bekijken, maar ook vanuit klimaatoogpunt: “Groene stroom is goed voor de CO2-reductie, daar draagt ieder zonnepaneel aan bij!” Oostewechel ziet ook in onder meer de warmtepomp al een verandering in denken richting het verdwijnen van de saldering: “Veel van het stroomverbruik gaat op aan het maken van warm water, niet alleen voor gebruik in douche, bad en keuken, maar ook voor de verwarming. Een warmtepomp warmt dat water niet direct op als je het nodig hebt, maar legt een voorraad aan. De warmtepomp kan daarom ook in de zomer een groot deel van de zonnestroom gebruiken voor het warmwaterdeel. Ook zijn er diverse warmtepompsystemen die zomers koelen en dan ook een hoog aandeel stroom vragen, zoals de ‘lucht-water warmtepomp’ en de ‘lucht-lucht warmtepomp’.

Ook geld zonder saldering
“Als de saldering vanuit de overheid stopt, blijf je even goed nog geld verdienen aan terugleveren van je stroom, merkt Oostewechel op. “Misschien niet zoveel als je nu krijgt, maar je verkoopt het wel aan de energiemaatschappij. De partij die het meeste biedt, mag het hebben en jij kunt kiezen wie dan koopman is. Ik zie dat niet somber in. Ik denk dat het voor een gemiddelde woning altijd betaalbaar, zelfs aantrekkelijk blijft, zonnepanelen op je dak te leggen. Ook omdat andere energie steeds duurder wordt.”

Oostewechel is (nog) geen voorstander van een accu: “Het opslaan kost ongeveer 15% rendementsverlies. Een betrouwbare installatie kost nog veel. In de winterperiode krijg je de accu’s niet vol door hoge afname en weinig gemiddelde zoninstraling. En tijdens de zomer is hij steeds overvol door gemiddelde hoge instraling en lage afname.”

Aannemers
“Maar veel belangrijker is eerst te kijken naar je stroomverbruik! Beperk je energieverbruik door optimale isolatie, juiste keuze van installaties en een optimale afstelling van installatiecomponenten. Manage je warmwaterverbruik, tref warmwaterbesparende maatregelen en kies voor een goed ontworpen en geïnstalleerd zonnestroomsysteem. Vanuit mijn praktijkervaring weet ik dat het niet makkelijk kiezen is tussen bijvoorbeeld een optimale installatie en comfort aan de ene kant of aan de andere kant een luxe keuken, voorzien van alle inbouwapparatuur. En ik weet ook dat het je niet makkelijk gemaakt wordt door bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Zij bieden vaak een beperkte keus aan de toekomstige bewoners en als je afwijkt van de standaard systemen moet je vaak flink bij betalen. Hier is nog een hele wereld te winnen naar mijn mening.

Betaalbaarheid zonnestroominstallaties:

  • Om een zonnestroominstallatie aan te schaffen is dat momenteel niet heel duur meer. De btw krijg je terug en de kosten zijn dan vaak tussen de 5 en 7 jaar terugverdient, terwijl een zonnetroomsysteem gemiddeld 30 jaar met een redelijk goed rendement kan functioneren. De rendement op je geld is dan top. De kans is groot dat je nog eenmaal in deze periode van 30 jaar moet investeren in een nieuwe omvormer.

Betaalbaarheid energietransitie:

  • Het zal al met al een grote opgave zijn om de totale energietransitie betaalbaar te krijgen en te houden buiten de kosten van de stroom om.
  • Oudere woningen die van het aardgas af gaan zullen qua isolatie flink aangepakt moeten worden en dat zal hoge investeringen vergen.
  • De installatie zal dan meestal bestaan uit een hybride warmtepompsysteem met een ondersteunende HR cv-ketel. Zonnepanelen. Energiezuinig ventilatiesysteem en diverse overige energie reducerende ingrepen, zoals zonneboiler.

Andere bronnen
Vanuit mijn visie is niet alleen zonnestroom de grote motor vanuit de energietransitie, maar een combinatie van energiebronnen. Hieronder een opsomming:

  • Waterstofgas
  • Biogas gassen
  • Geothermische warmte op grote diepte
  • Bodemwarmte tbv warmtepomp
  • Warmte uit lucht (lucht water en lucht lucht warmtepomen)
  • Zonenergie (warmte)
  • Warmte uit biomassa brandstof
  • Restwarmte uit industriële processen
  • Zonenergie (stroom)
  • Windenergie (stroom)
  • Getijden en niveauverschil energie (stroom)
  • Kernenergie

Al deze bovenstaande energiebronnen of een combinatie daarvan kunnen ingezet worden.

Naast de energie dient er natuurlijk veel aandacht komen voor:

  • Energie verspilling tegen te gaan
  • Gedrag en educatie
  • Opleiden monteurs en vakmannen
  • Optimalisatie Isolatie gebouwde omgeving
  • Optimalisatie energie verslindende processen

Tot slot
Zelf ben ik natuurlijk ook heel benieuwd hoe het in de toekomst zal gaan met de transitie. Het blijft ook voor mij soms een wazige glazen bol met elke dag weer nieuwe innovaties, subsidies en regels. Het is een van de nieuwe economische pijlers aan het worden. Voor mij hoeft het niet heel hard te gaan, echter wel gestaag op basis van kwaliteit en prijskwaliteit, zodat beloftes aan de klant waargemaakt kunnen worden.

De commerciële clubs die een graantje willen meepikken met halve waarheden moeten wij weten te ontmantelen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.