JA/JA-sticker: Gemeente lapt bij omdat de oud papier prijs erg laag is

oud papier ja ja sticker

De JA/JA-sticker moet er voor zorgen dat je alleen maar meer reclame en weekkranten in de brievenbus krijgt als je daar actief om vraagt. Geen JA/JA-sticker, geen reclame en geen huis aan huis-bladen meer. In Raalte heeft D66 zich voorstander getoond, in Olst-Wijhe GroenLinks.

Hun argumenten lees je hier en hier, in het kort: het is beter voor het milieu en iedereen die dat wil kan de folders en de bladen nog steeds wel krijgen. Argument tegen – we hebben alle fracties gevraagd, maar bijna geen antwoord gehad – is dat verenigingen hun extra inkomsten aan oud papier gaan kwijtraken. Dus belast je het milieu omdat verenigingen die dat weer recht proberen te zetten daar geld mee verdienen…

We hebben wat cijfers opgevraagd. Bij Raalte kregen we geen reactie. Bij Olst-Wijhe wel. En wat blijkt? De prijs voor oud papier is de laatste jaren zo laag, dat de gemeente er geld bij doet voor de vereniging die het ophaalt.

Uit de cijfers van Olst-Wijhe blijkt dat er vorig jaar ongeveer een miljoen kilo papier is ingezameld door verenigingen. Als hun verkoopprijs slecht is vult de gemeente aan. Als papier wordt opgehaald is de garantieprijs €34,- per 1000 kilo (een ton). Als inzamelaars een container bemensen waar papier gebracht wordt is de garantieprijs €22,69 per ton. Voor gebieden waar ondersteund wordt bij inzameling met de blauwe containers in combinatie met ophalen in het buitengebied en bemensen van een container is de garantieprijs €30,- per ton.

Over 2019 heeft de gemeente zo ongeveer € 8.000 tot 10.000,- bijgedragen om verenigingen die garantieprijs te bieden.

In Olst-Wijhe halen ongeveer achttien partijen (door het jaar heen stopt er wel eens een partij of komt er één bij) oud papier op. Nu de papierprijs zo laag is, verdienen ze gemiddeld circa €1700,- per vereniging per jaar. Er zijn verenigingen waar het om een veelvoud gaat van dat bedrag en bij anderen gaat het om enkele honderden euro’s per jaar.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • verkapte vorm van subsidie denk ik dan. Elke vereniging doet op hun manier hun best om geld extra te genereren. Het zij door vrijwilligerswerk bij evenementen. Het zij door collectes. Het zij door verkoop van spullen aan deuren/markten. Misschien moet toch eens naar dit systeem gekeken worden. Of het in de constructie anders/eerlijker kan. Ook hier zie ik weer het verdienmodel in verweven. Geld en kapitaal gaat boven de waarden waarom het zou moeten draaien. De natuur en de mens en daarmee idd het milieu voorop. De jaja stikker vind ik geen goed alternatief. Ook stikkers zijn niet milieuvriendelijk Als mensen perse folders willen ontvangen laat hun er moeite voor doen. Zoals het systeem van het telefoonboek. Ooit kregen wij het allemaal. Daarna kreeg niemand het meer tenzij aangaven dat zij er 1 wilden ontvangen. Digitaal zijn de folders allemaal beschikbaar. Laat ik duidelijk zijn het moet (nog) wel mogelijk blijven kranten en folders te kunnen ontvangen.