VVD Olst-Wijhe: ‘Help ondernemers hun daken vol te leggen met zonnepanelen’

Interessant? Deel het artikel

Hans Olthof vvd olst wijhe
Wethouder Hans Olthof

Van de 800 daken met een oppervlakte van 1.000 vierkante meter of meer in Raalte, Olst en Wijhe zijn er 72 daken waar zonnepanelen op liggen. Dat betekent dat 728 daken er kaal bij liggen. En da’s jammer, want zonnepanelen op dak betekent dat we minder landbouwgrond hoeven op te offeren voor zonneweides en met meer ‘zon op dak’ wordt de kans kleiner dat we grote, ontsierende windturbines nodig hebben om duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Door Hans Olthof, VVD Olst-Wijhe

Voor de goede orde: het gaat hier om daken van stallen en bedrijfspanden. Particulier eigendom dus, waar ‘de politiek’ niets over te zeggen heeft. En da’s maar goed ook, want voordat je het weet, staan milieuorganisaties voor je deur te eisen dat je je dak vol legt met panelen. Daar houden we niet zo van bij de VVD. Volgens ons is een ieder vrij in de keuzes die hij of zij maakt.

Hoewel het jammer is dat bijna 90 procent van de Sallandse grote daken niet bedekt is met zonnepanelen, is dat niet erg verwonderlijk. Er is simpelweg te veel onzekerheid of je de investering terugverdient en áls je dat al lukt, krijg je te maken met veel administratieve rompslomp.

Laat ik dat nader uitleggen: veel grote daken in Olst-Wijhe zijn staldaken. Die zijn redelijk eenvoudig te bedekken met zonnepanelen, maar de aansluiting van de panelen op het elektriciteitsnet is een dure aangelegenheid. Vooral voor boerderijen die honderden meters van het net liggen. Die aanlegkosten zijn voor de boer, waardoor het rendement van zonnepanelen drastisch kan kelderen.

Daarnaast is de toekomst van boeren tamelijk onzeker. Als vanuit Den Haag gedreigd wordt met halvering van het aantal koeien, kippen en varkens, dan denk je wel tweemaal na over een investering die zich pas na een jaar of tien, twaalf terugbetaalt.

Ook de subsidiemogelijkheden zijn uiterst onzeker en gaan vaak niet verder dan een jaar of vijf. En zonder subsidie is het maar de vraag of je ooit de investeringskosten terugverdient.

Tenslotte betekent het volleggen van je dak met zonnepanelen heel veel uitzoek- en papierwerk. Boeren (en andere ondernemers) hebben domweg die tijd vaak niet. En ja, expertise inhuren kan natuurlijk, maar dat betekent weer meer kosten.

Op die manier schiet het met onze duurzaamheidsambities natuurlijk niet op. Vandaar dat de VVD voorstander is om boeren en bedrijven te ontzorgen: zij stellen hun daken beschikbaar voor zonnepanelen en een investeerder – en dat mag van ons zeker ook een gemeentelijk energiebedrijf (GEB) zijn – zorgt voor de aanleg, de aansluiting en het papierwerk. Op die manier lopen boeren en bedrijven een beperkt risico en ontvangen ze een nette huur voor hun dakruimte en kan een GEB voldoende energiewinnen om alle huishoudens in Olst en Wijhe van groene, duurzaam opgewekte elektriciteit te voorzien. Kijk, dan maak je meters!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.