Harrie Kiekebosch: Laten we vandaag de verzetshelden van deze tijd vieren

© PxHere

Vandaag vieren we de vrijheid die is begonnen met verzet. Een artikel op De Correspondent vandaag, begint met die mooie gedachte. 5 Mei, we zijn net uitgeherdacht, als land weer vrolijk verder gaan oorlog voeren ver van ons grondgebied af, en waarvan we de vluchtelingen vervolgens laten verzuipen in de Middellandse Zee.

Door Harrie Kiekebosch

 

 

 

 

 

ARIA

Vrijheid begint met verzet. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de oorlog, dat geldt voor iedere verandering. Daar is zelfs een model voor: het aria-model, waarbij de letters staan voor verbazing, weerstand, imitatie en acceptatie (op z’n Engels). Een vaste lijn waarlangs iedere verandering gaat.

Over tien jaar worden er geen benzine- of dieselauto’s meer verkocht, vijf jaar geleden was je nog een idioot als je elektrisch reed.
Drie jaar geleden moest je beschermd worden als je gewasbestrijding gif noemde, nu is zo ongeveer alleen Raalte en IJsselland nog voorstander van roundup.
Roken is al wel zo ongeveer aan het eind van het aria-model, hoewel Johan Derksen er wel schande van spreekt dat Ajax-supporters de druk op de IC’s verhoogt ten koste van operaties als die van zijn rokende chauffeuse. Dat is een typisch voorbeeld van de weerstand.

Gesensibiliseerd

De verzetsstrijders van vandaag de dag worden gesensibiliseerd door hun christelijke collega’s. Net als in de oorlog kiezen journalisten nu ook vaak de verkeerde kant en zetten verzetsstrijders als Maurice de Hond weg als wappie. Ik verzette me zelf tegen Wilders en de dodelijke gevolgen van zijn plan Syriërs en Somaliërs terug te sturen. Een anonieme twittertrol gaf die tweet vleugels. Journalisten van RTV Oost en Tubantia trokken daarna gezellig met de anonieme vijand ten strijde tegen het verzet.

Media kiezen wel vaker voor de onderdrukker
Volg de media maar eens. En kijk hoe ze het verzet vaak een kopje kleiner proberen te maken. Vrolijk achter de trekkers aan naar Den Haag, feestend meedelen dat de gifspuiters in Raalte een kroketje bij de lunch kregen aangeboden, kinderen in een plattelandsdorp zelfs met een trekkertje naar school laten rijden. In ‘Natuurbeleid Betwist’ wordt de kwalijke en eenzijdige rol van de media opgevoerd als belangrijkste reden van het failliet van de Oostvaarderplassen, bijna zonder dat er gekeken is naar de precieze bedoelingen van dat plan. Het verzet houdt Lelystad Airport tegen en dat verzet wordt verzetsheld als ze aan de winnende hand zijn, maar daarvoor moesten ze vechten tegen de bierkaai. Urgenda werd verzetsheld toen ze van de Staat wonnen in de klimaatdiscussie, waarbij Rutte en co haar eigen wetten overtrad en feitelijk ons land naar de kloten zou helpen als Urgenda daar geen stokje voor zou steken.

Hoor en wederhoor

Johan Vollenbroek heeft nog niet de status van verzetsheld. Hij wint keer op keer rechtszaken tegen de overheid op gebied van stikstofuitstoot. De lobby van partijen die daar op korte termijn hinder van ondervinden zijn voor de media nog te sterk om partij te kiezen voor het verzet. Ik denk dat tegelijkertijd maar weinig journalisten weten dat de hitte die we wegens CO2 nu al ervaren, komt door de CO2 van 25 jaar geleden. Dat was we nu uitstoten heeft pas over 25 jaar gevolgen. En intussen gebruiken ze hoor en wederhoor te pas en te onpas. Vorige week nog een item op RTV Oost van een dwaas die het landbouwgif roundup promoot. Alsof je ook iemand aan het woord laat die zegt dat 1 en 1 helemaal geen twee is. 98 Procent van de wetenschap zegt dat veranderend klimaat door de mens komt. Maar vanwege die verkeerde interpretatie van wederhoor door media, denkt de samenleving daar heel anders over. Wat FvD zo groot maakt.

De verzetshelden van vandaag

Vandaag vieren we bevrijdingsdag. En de bevrijding is begonnen bij het verzet. Laten we daarom met de verzetshelden van vandaag de dag vieren.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten