Harrie Kiekebosch: De kerk als pretpark of als voedselbank

De kerken staan leeg. Op kerstnacht en eerste kerstdag zaten ze voor het laatst bomvol. Tot pasen staan die prachtige gebouwen op toplocaties in onze dorpen verder weer zo goed als leeg. Wat te doen met die gebouwen?

Ik was in mijn jeugd misdienaar, eens in de maand had ik een week lang ochtenddienst, moest ik iedere ochtend om half acht de pastoor of kapelaan helpen bij de mis. Dat is vijftig jaar geleden. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. De Kruisverheffing hield tot voor kort nog ochtendmissen. Niet in de kerk, maar in de pastorie. Daar konden de bezoekers met gemak in. Maar de kathedraal van Salland is ook daar mee gestopt. Omdat er geen personeel meer is die de mis kan doen. Dus de katholieke kerk heeft bijna geen bezoekers meer en nu hebben ze ook geen pastoors meer. Een hoog gepensioneerde man redt wat er te redden valt, maar moet de vieringen overal in Salland doen, dus die raakt ook wel een keer door zijn energie heen.

Ik heb links en rechts wat kerk-betrokkenen gevraagd wat zij daar allemaal van vinden. Wat een andere functie voor de kerk zou kunnen zijn. Of het zou helpen dat pastoors mogen trouwen. Dat vrouwen een kans op de kansel krijgen. Niemand wil er iets over zeggen. Dat ligt allemaal veel te gevoelig. Het zij zo.

Voedselbank en zo
Ik woonde onlangs een workshop bij over de toekomst van kerkgebouwen, want buiten de kerk om bereidt de samenleving zich wel degelijk voor op definitieve leegstand, ook van een grote kerk als de Kruisverheffing. De meeste deelnemers van de workshop vonden wel dat er een relatie met religie moet blijven. Ik heb voorgesteld de voedselbank en de kringloopwinkel in de kerk onder te brengen. Waar kun je naastenliefde mooier onderdak geven dan in de kerk? En ook de wereldwinkel zou je er terecht moeten. En andere winkels die aan fair trade doen. Wat te denken van lokale duurzaam en biologisch geproduceerde producten?

Het lijkt me een fantastische nieuwe invulling voor de kerk. Want dat die leeg komt te staan is een zekerheidje. Dat je dat niet zou zeggen naar aanleiding van de bezoekerscijfers van gisteren en vandaag, dat komt alleen maar omdat mensen de kerstviering bezoeken net als dat ze met z’n allen naar de Toppers gaan of een bezoekje brengen aan de meubelboulevard. De kerk als pretparkattractie.

5 reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

 • Dag Harrie,

  Tja, dat is wel een uitdaging voor ons allemaal.
  Maar helemaal de kop in het gewijde zand steken doen de parochiebesturen nou ook weer niet; in een bijlage bij de deze maand gestarte actie “kerkbalans” staat hardop dat we – het katholieke smaldeel , de parochie Heilig Kruis – er rekening mee moeten houden dat tussen nu en 5 jaar er misschien maar 1 kerk over is over voor de liturgie, en dat er dus een andere bestemming gezocht moet worden voor zo’n 6 kerkgebouwen.
  En zoveel voedselbanken en wereldwinkels zijn er niet in de buurtdorpen…

 • Zo jammer om deze gebouwen leeg te laten staan. De voedselbank lijkt mij een goed idee. Misschien moet je ook iets commerciëler denken en neem dan als voorbeeld Waanders in Zwolle. Met respect voor het gebouw is er een geweldig mooi bedrijf gevestigd.

 • Zomaar beslissen over een huis dat niet de jouwe is , dat is een beetje raar.
  Het gebouw is niet van ons maar van de Roomse kerk (heb ik begrepen)
  Zij moeten dus besluiten wat zij ermee willen.
  Commercieel exploiteren zorgt wel voor goed onderhoud.
  Vanuit de bijbel gezien mag er in godshuis geen handel gedreven worden.
  Dan blijft liefdadigheid over.
  opleidingen, kunst , cultuur en historie.
  Ik wens de katholieke kerk veel wijsheid bij het adviseren

  • Ik ben benieuwd wat er mee gaat gebeuren. En natuurlijk is het in eerste instantie de verantwoording van de kerken.
   Maar het kan batuurlijk geen kwaad om :
   – Suggesties te doen, rekening houdend met de schaal van de ( buurt)dorpen waar ze staan
   – Eens te horen waaraan de overheid allemaal wel zal willen meewerken qua bestemningsmogelijkheden

   • Hallo Janneke,
    we hebben net deze mail de deur uit gedaan de afdelingen communicatie van Olst-Wijhe en Raalte. Benieuwd naar hun antwoorden!

    Hallo
    In een begeleidend schrijven van de acite Kerkbalans geeft de katholieke kerk aan dat er van de kerken in Salland over vijf jaar de meesten niet meer nodig zijn voor de liturgie. Wij gaan daarom breed in de samenleving vragen wat er met die kerken zou moeten gebeuren.

    Vraag daarbij is natuurlijk ook wat er mag!
    Kunnen jullie daar antwoord op geven?

    Was getekend
    Opinie in Salland