Hans van Zwolle: Wat zou het coronavirus ons kunnen vertellen als het kon praten

Interessant? Deel het artikel

Hans van Zwolle

Het gebeurt maar zelden dat dierenpopulaties uitgroeien tot een dominante soort. Dierengroepen groeien tot een maximum aantal. Dat maximum wordt bepaald door twee aspecten. De hoeveelheid beschikbare voedsel en de hoeveelheid beschikbare ruimte. Als een populatie het maximum heeft bereikt worden er minder kleintjes geboren en gaan oudere eerder dood.

Door Hans van Zwolle

Beperkte ruimte en voedsel
Een mooi voorbeeld van groeien binnen de beschikbare ruimte en voedselaanbod is de schildpad. Het dier groeit in principe zijn hele leven door. In een waterbak echter groeit hij door tot de waterbak nagenoeg gevuld is en stopt met groeien. De goed bedoelende eigenaar gunt de schildpad meer ruimte en regelt een grotere waterbak. Opnieuw gaat de schildpad groeien.

Voorkomen dominantie
De dierenwereld heeft een aantal gezonde mechanismen om te voorkomen dat een soort dominant wordt. Dat is belangrijk om de diversiteit te behouden en zo het welzijn en de gezondheid van alle dieren en planten te waarborgen. Mocht een populatie toch doorgroeien dan zal een ziekte er voor zorgen dat er een selectie ontstaat waarbij de gezonde dieren overleven. Of er ontstaat bij te weinig voedsel of ruimte een massamigratie waarbij de sterkste en moedigste dieren wegtrekken.

Menselijk handelen
De mens heeft de laatste tientallen jaren het tegenovergestelde gedaan van de dierenpopulaties. Wij zijn blijven groeien. En we zijn niet alleen met meer, we consumeren per persoon ook nog eens meer.
We zijn niet gaan migreren. Nee, we zijn allemaal op een kluit gaan wonen, waarbij ons snelle vervoer ervoor zorgt dat we één grote gemeenschapskluit zijn.

Maar we zijn allemaal, gelukkig blijven leven!
We zijn geen honger gaan lijden maar in hoog tempo meer voedsel gaan produceren ten koste van de diversiteit.

Maar we zijn allemaal blijven leven, en gelukkig!
Door de verminderde diversiteit en het hoge tempo is ons voedsel minder gezond geworden met als gevolg dat ons lijf minder gevoed wordt, meer nodig heeft en minder weerstand tegen ziektes kreeg. Vervolgens hebben we onze ziektes de kop ingedrukt met medicijnen waar we niet meer zonder kunnen en onze weerstand opnieuw is verminderd.

Maar we zijn, gelukkig, en allemaal blijven leven!
Tenslotte, en dat is wel het ergste, hebben we doodgaan tot taboe verklaard. Ons najagen van het eeuwige leven heeft ons beroofd van ons welzijn en onze gezondheid. Maar we blijven wel allemaal zo lang mogelijk en ernstig ongelukkig leven!

Terug naar ons coronavirus. Wat wil het ons toch vertellen?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.