Hans van Zwolle: Mondkapjesplícht, draag er gewoon een!

Ik verbaas mij erover dat mijn medeburgers om een mondkapjesplicht vragen. Waarom is deze plicht nodig? We kunnen toch zelf verantwoordelijkheid nemen? Dat doen we bij andere onderwerpen ook. Zoals het dragen van geluidsbescherming of werkhandschoenen. Maar bijvoorbeeld ook overdag de lichten van de auto aan.

Door Hans van Zwolle

Er zijn natuurlijk ook voorbeelden te noemen die wel door de overheid zijn opgelegd. Bijv. het dragen van een helm en een autogordel, het niet roken in openbare ruimtes. Een belangrijk verschil met de laatstgenoemde geboden en verboden is dat deze via een democratisch proces tot stand zijn gekomen. Met veel tijd voor onderzoek, wetenschappelijk onderbouwing en debat hebben we ‘gezamenlijk’ een besluit genomen. Dat zou voor een eventuele mondkapjesplicht dat niet nodig zijn?

Vreemd vind ik dat. We bewegen uit onwetendheid allemaal achter elkaar aan zonder feiten te checken. Laten we ons als een volwassen maatschappij gedragen. Er zijn al genoeg regeltjes en wetjes waar we ons kleine gelijk mee halen en andermans wil op kunnen leggen.

Draag een mondkapje of draag geen mondkapje, net wat u wil. Maar vertel niet wat een ander moet, zonder een feitelijke onderbouwing en een democratisch proces.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

 • Tja, alsof we de tijd hebben om daar een hele maatschappelijke discussie over op te tuigen. Dat wordt zoiets als , operatie geslaagd, patient ( letterlijk… ) overleden.

  Los van het wetenschappelijk bewezen nut, of niet, is er een dringend advies van de overheid om in openbare ruimte, zeker binnen, een mondkapje te dragen. Dus in zoverre heeft Van Zwolle gelijk; geen verplichting.
  En doe je het niet, dan heb je wel de verplichting om te zorgen dat je te allen tijde de 1.5 meter afstand kunt bewaren, voor jezelf, maar zeker ook voor de ander.

  Wat zeker is, en dat was voor corona ook al zo, dat in een flink aantal gevallen we als Nederland de boot missen vanwege het eindeloze gepolder en zogenaamd democratische processen.
  Democratie is het gelijk van de meerderheid, en daarbij zeker rekening houden met de minderheid. Dat is een dure plicht van de meerderheid. Maar democratie is zeker NIET; het alsmaar dooremmeren over rechten, vergaderen om het vergaderen, elkaar daarbij alsmaar de maat nemen, en nooit een keer een definitief besluit nemen.

  Er zijn in ons land veel te veel adviesorganen en commissies, die ongetwijfeld veel verstand van “hun” terrein hebben, en te weinig organen die het lef hebben om te zeggen, en we doen het daar en daarom, het GEHEEL overziend, toch anders.