Hans van Zwolle: Het windenergieplan waait echt niet over

Op 23 november neemt de gemeenteraad Olst-Wijhe een besluit over de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. Maar laten we eerlijk zijn, in deze visie is het plaatsen van windturbines eigenlijk het belangrijkste onderwerp.

Door Hans van Zwolle

Dit zal bij veel inwoners opnieuw zorgen en spanning opleveren nadat het een tijdje rustig is geweest. Want zo gaat dat met politieke besluitvorming. Je hoort een tijdje niets en je hoopt dat het overwaait. Maar dan staat het voor je gevoel plots weer hoog op de agenda.  En valt er een brief op de mat met de mededeling dat er mogelijk drie windmolens in uw woonomgeving komen.  Dat terwijl de politiek en beleidsmakers er natuurlijk wel mee bezig zijn geweest en niet begrijpen dat de mensen schrikken van zo’n besluit.

Ook na dit besluit zal er weer gelegenheid zijn tot inspraak in de vorm van een omgevingsadvies raad. Het valt mij op dat veel van mijn medeburgers de inspraak zien als een kans om de komst van de windmolens tegen te houden.

Als een meerderheid in de zaal dan tegen de plaatsing van windmolens is, concludeert men dat de politiek niet luistert en niets doet met de inspraak. Dat is echter een misverstand! De  inspraak van burgers is wat anders dan een democratisch proces. Het democratisch proces vindt immers plaats middels gekozen volksvertegenwoordigers eens in de vier jaar. Deze volksvertegenwoordigers nemen plaats in de gemeenteraad en nemen besluiten, bijvoorbeeld er komen windmolens in de gemeente. Dat er om de mening van de inwoners gevraagd wordt op een inspraakavond en een omgevingsadviesraad draagt bij aan een te nemen besluit van de gemeenteraad.

Maak goed gebruik van deze mogelijkheid!

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten