Hans de Kort: Windturbines in Raalte

Interessant? Deel het artikel

windmolen

Hans de Kort volgt de ontwikkelingen in de gemeente Raalte met een kritische blik. Vandaag komt de visie op windturbines aan de orde. Eerdere bijdragen van hem kunt u hier vinden.

Door Hans de Kort

Op naar energieneutraal

De Raalter politiek is voornemens/al bezig voortvarend mee te werken aan het energieneutraal maken van haar gemeente. De inrichting van zogenaamde zonneparken is al volop gaande en alleen de direct (financieel) belanghebbenden mogen er over meepraten. Derden, spreek: diegenen die eventueel nadelen van de besluiten zouden kunnen hebben, mogen achter aansluiten, waarbij alles dan al in kannen en kruiken zal blijken te zijn. Daar wordt nu het plaatsen van windturbines aan toegevoegd waarvoor b&w – die liever eufemistisch over windmolens spreken dan over windturbines – al behoorlijk concrete plannen (werkkaarten) hebben gemaakt.

Hoe gaat men om met bezwaren?

Recentelijk konden we in de Volkskrant lezen dat er in heel Nederland verhitte discussies worden gevoerd over de aanleg van windturbines en dat daarbij protestgroepen ontstaan van tegenstanders.

In de gemeente Alphen evenwel, toonden b&w zich verheugd dat driekwart van de inwoners vóór de aanleg van windturbines en zonneweides is. Uit opgevraagde WOB-documenten bleek evenwel dat de opstellers van de enquête nogal aan het manipuleren waren geslagen. Zo was de mogelijkheid om aan te geven dat deelnemers helemaal geen windturbines noch zonneweiden willen, geschrapt.

Ook wordt in het artikel vermeld dat de kritiek niet op zichzelf staat en dat uit onderzoek blijkt dat het in vele gemeenten klachten regent over de wijze waarop inwoners zaken “door de strot” geduwd krijgen. Saillant detail: ook de gemeente Raalte werd in dat verband genoemd. Uitgerekend ónze gemeente die twee jaar geleden door het blad Binnenlands Bestuur werd uitgeroepen tot best bestuurde decentrale overheidsorganisatie van Nederland en die wordt bestuurd door de op één na beste burgemeester van Nederland. Het is niet te geloven.

Gevaren

Ruim honderd artsen waarschuwden dat de gezondheidsrisico’s van windturbines die Amsterdam wil bouwen, worden onderschat (Het Parool van 30 maart). Uit een grootscheeps Deens onderzoek blijkt dat bij bewoners die binnen de invloedsfeer van windturbines wonen, verhoogd risico op hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie is aangetoond, evenals verhoogd gebruik van antidepressiva en slaapmedicijnen. In dat onderzoek is de invloed op kinderen jonger dan 18 jaar nog niet eens meegenomen.

Energieneutraliteit

Er zijn twee manieren om CO2-neutraliteit te realiseren. Bij de ene richt je de processen zodanig in dat geen uitstoot ontstaat. Bij de tweede compenseer je ontstane CO2-(rest)uitstoot door te investeren in de natuur door bijvoorbeeld bomen te planten en door het herstellen van natte moerasgebieden.

Jammer genoeg heeft de Raalter politiek een broertje dood aan het planten van noodzakelijke bomen, en van het vernatten van het Boetelerveld komt, vrees ik, niets terecht. Het is er een enorme ravage.

Over dat gebied heeft de Raalter politiek weliswaar niets te zeggen, maar ze kan wel degelijk invloed uitoefenen op de besluitvorming.

Vorig jaar is binnen dit Natura 2000-gebied 20 hectare bos tegen de vlakte gegaan en is de complete vegetatie die groeide bij de entree van het Boetelerveld, weggefreesd. Het is voor vele natuurliefhebbers de complete waanzin.

Een ander voorbeeld

Aan de Raarhoekweg is in 2009 een zogenaamd “dorpsbos” aangelegd. Tot op de dag van vandaag is daarvan niet veel te ontdekken. Om misverstanden te voorkomen heb ik een foto die ik in 2019 van dit ‘bos” heb genomen, bijgevoegd. Let wel: het aan de linkerzijde zichtbare bos is niét van de gemeente Raalte.

Onverschillig beleid

Het is mij een raadsel dat Raalter politici zich voor hun wanbeleid en onverschilligheid betreffend de natuur, het milieu en de diversiteit van flora en fauna, niet de ogen uit hun hoofd schamen. Aan hun kinderen kunnen ze dat immers nooit uitleggen.

Overigens, ben ik geen tegenstander van zonne- noch van windenergie, maar ik heb makkelijk praten. Het is namelijk buitengewoon onwaarschijnlijk dat zonnevelden, dan wel windturbines, in mijn omgeving zullen worden aangelegd/geplaatst.

Ironie

Gisteren stuurde ik een kopie van dit opiniestuk naar de Raalter gemeenteraad en uitgerekend vanmorgen deed de gemeente Raalte een persbericht uitgaan met de mededeling dat zij voornemens is de richtlijnen voor windenergie uit te stellen. Ik kreeg onmiddellijk een déjà vu-gevoel. Dat betrof de gang van zaken rond de “restauratie’ van Daggertsbrug en de Enkbrug, toen ik zag dat de stalen rijbanen werden vervangen door betonnen overkluizingen. Onmiddellijk stuurde lk b&w om ca. 14.00 uur een mail met het verzoek direct te stoppen met die activiteiten. De volgende morgen ontving ik een brief van het college dat het de vorige dag om 13.30 uur had besloten (let op het tijdstip dat moest suggereren dat mijn verzoek geen enkele rol had gespeeld) de bouw stil te leggen, omdat men had ontdekt dat er geen vergunning was. Dat was complete onzin want er was wel degelijk een monumentenvergunning verleend. Pas bij de rechtbank hebben we bereikt dat de bruggen alsnog overeenkomstig hun monumentale status werden behandeld: de betonnen overkluizingen moesten eruit en de originele stalen rijbanen moesten weer herplaatst worden.

Ik heb niet bepaald het idee dat de houding van de politiek sindsdien noemenswaardig is veranderd. Slaafs volgt de gemeenteraad het college. Je ziet het keer op keer, zo ook nu weer bij de kwestie Strunk. Ze drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *