Gosse Jongstra: Stop roeptoeteren. Doe iets!

© PxHere

Het gebeurt overal. In elk bestuur wordt wel eens besproken hoe om te gaan met dat lastige verenigingslid. Elk managementteam heeft het wel eens over die werknemer, die altijd overal tegen is. In iedere pauze wordt aan de koffietafel gekletst over de manager, die het echt helemaal verkeerd doet.

Door Gosse Jongstra

 

 

 

 

 

Evalueren

Velen van u hebben, net als ik, er vast wel eens aan meegedaan. En mogelijk bent u ook wel eens zelf het besproken onderwerp geweest. Maar dat weet u dan weer niet. Niets nieuws dus, als we dit soort dingen ook lezen in de notulen van de ministerraad. Nieuw is dat het zwart op wit naar buiten komt. En oh, wat een opwinding in Den Haag. Vol energie en met daverend geweld storten Kamerleden zich op het kabinet. Natuurlijk, wat in de notulen staat is niet netjes. Maar om daar zo over te tetteren is wel erg hypocriet. Ik wed dat al die verontwaardigde schreeuwers intern ook wel eens hebben besproken hoe ze met een schuinsmarcheerder uit hun eigen partij moeten omgaan, of hoe ze die kort kunnen houden. En dan maar eisen dat alles openbaar moet worden. Alles transparant. Elke onderhandelingsinbreng direct op de openbare leestafel leggen. Het zou van lef getuigen als die roeptoeters camera’s in hun fractiekamer ophangen en dat de beelden 24 uur per dag te zien zijn voor iedereen. Dat de telefoongesprekken van de fractieleider zijn te downloaden als een podcast. Dan hebben ze recht van spreken.

Genoeg geneuzeld, aan de slag

Er zit dus energie genoeg in de Kamerleden. En ze hebben tijd zat om tot in de vroege ochtend te vergaderen over de notulen. Laat ze nu eindelijk die tijd en energie besteden aan het vormen van een regering. Maak plannen over hoe het nu moet met de economie, met de financiën na de pandemie. Hoe kunnen we ons voorbereiden op een volgende pandemie. Wat moet er in Nederland gebeuren om meer woningen te bouwen. Hoe lossen we het stikstofprobleem op. Het klimaat schreeuwt om afkoeling. Hoe verdelen we de ruimte in Nederland. Wat moet blijven, wat kan wel wat minder. Me dunkt, dat zijn wel belangrijker zaken dan bespreken van notulen. Aan het werk! Daarvoor zijn jullie gekozen. Alweer zeven weken geleden.

Ritueel

Tot slot. Na dat debat over de notulen zal het iedereen duidelijk zijn welke partijen het kabinet gaan vormen. VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Dat weten ze zelf ook. Alleen voor de bühne moeten er nog allerlei rituele dansen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld ‘hard to get’ spelen. Stop daarmee. Maak een paar afspraken over de belangrijkste vraagstukken en geen dichtgetimmerd regeerakkoord. Zorg dat wij voor de zomer een regering hebben. Anders moeten wij gewone stervelingen kwaad blijven spreken over politici. En denk erom, daarvan worden geen notulen gemaakt.

 

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten