GB: zoveel mogelijk daken volleggen met zonnepanelen

“Het zal u niet verbazen dat Gemeentebelangen Raalte vindt dat zoveel mogelijk daken vol gelegd moeten worden met zonnepanelen”, zegt fractievoorzitter Jan Schokker. “Het levert een enorme bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling en legt geen beslag op de schaarse ruimte waar in het volle Nederland al zoveel claims op gelegd worden.”

Schokker reageert daarmee op onze vraag wat de Sallandse politieke partijen vinden van ING-onderzoek dat blijkt dat maar negen procent van daken die daar voor geschikt zijn en groter dan 1000 vierkante meter, ook daadwerkelijk panelen hebben.

“Kennelijk zijn er nog te veel belemmeringen voor pandeigenaren om hiertoe over te gaan”, concludeert Schokker. “Gemeentebelangen heeft het college al eerder opgeroepen om bij provincie en nationale overheid te pleiten voor herinvoering van subsidie voor asbestdaken in combinatie met zonnepanelen. Ook zou de salderingsregeling zo snel mogelijk worden ingevoerd. Hierdoor wordt het rendabel daken ook helemaal vol te leggen.

Lokaal proberen we al veel te doen. Als gemeente Raalte geven we subsidie op asbest daken die vervangen worden door daken met zonnepanelen. Ook bieden we ruimte aan projecten als zon voor rood.

Het is dus van groot belang dat de provinciale en landelijke politiek niet alleen maar roept en constateert maar ook echt faciliteert en ondersteunt.”

Lees hier een artikel over het ING-rapport.
Lees hier de reactie van VVD Olst-Wijhe

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Klinkt sympathiek, en lijkt ook wel een logische maatregel.Maar ik zit maar te denken aan het bericht van een tijdje geleden, dat de stroomnetwerken, o.a. van Tennet, hier nog lang niet klaar voor zijn. Je zult je dak maar vol willen leggen, en dan te horen krijgen dat je zo schoon opgewekte stroom helemaal niet welkom is op het hoog- en middenspanningsnet.

    En dan de nog steeds niet uitgewoede discussie over de opslagcapaciteit en opslagmogelijkheden van zonnestroom.
    Ik verwijs ook graag naar het artikel in ondermeer de Stentor, over het succes van de Oost-Nederlandse handelsmissie naar China over de voordelen van waterstof als energiebron. Accoord, produceren is wellicht nog niet helemaal rendabel, maar er is tenminste geen opslagprobleem…

    Kortom, ik heb de indruk dat we nu heel hard aan het doordrammen zijn over zonne-energie, en het halen van “klimaatneutraal” zijn in 2050, maar dat we het gevaar lopen straks te struikelen over ons -opgedrongen- enthousiasme voor grootschalige (en vele kleintjes maken ook één grote) zonne-energie.