Extinction Rebellion Salland: maandelijks alarm als noodsignaal voor klimaat

Elke eerste maandag van de maand – vanddag dus ook – wordt in heel Nederland om 12.00 uur het noodsituatie-alarm getest, voorheen het luchtalarm. Extinction Rebellion (XR) Salland grijpt dit moment aan om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crises waarin we ons bevinden. In Deventer zullen tijdens het luchtalarm bezorgde burgers voor ‘dood’ neervallen op de Brink.

Door Extinction Rebellion Salland

Ook in verschillende andere steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Nijmegen, Delft en Enschede zullen rebellen gelijktijdig om stipt 12.00 uur een Die-In (ligstaking) doen.

Op elke eerste maandag van de maand in 2020 zullen de lokale afdelingen van XR op die manier demonstreren tijdens het luchtalarm. XR Salland/Deventer roept iedereen op zich voor een paar minuten bij deze actie aan te sluiten. Zo kun je laten zien dat je ook vindt dat de overheid meer moet doen om een leefbare toekomst voor ons en onze kinderen te waarborgen. XR vindt dat de overheid tekortschiet bij het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en kiest voor ludieke acties en burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid tot actie aan te zetten.

Drie eisen
XR stelt in inmiddels 76 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie zich ook zorgen maakt over de klimaatcrisis en zelf iets wil doen, kan op 3 februari naar de Brink komen. De groep verzamelt om 11.30 uur voor boekhandel Praamstra en raadt deelnemers aan warme kleding te dragen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten