Excuses van Farmers Defence Force zeggen helemaal niks

Farmers Defence Force moest excuses aanbieden omdat de minister anders niet met hen verder in gesprek wilde. Nu zijn Defence Forces meestal niet zo van de excuses. Strijdkrachten die in de verdediging zitten proberen te redden wat er te redden valt en ze zullen alles en iedereen zien als een gevaarlijke aanvaller die je moet uitschakelen.

Door Harrie Kiekebosch

Wat hadden de boeren strijdkrachten ook al weer gezegd? Dat vleesbazen en zuivelbobo’s de boerensector als een Judas verraden. Ze vinden dat boeren gedeporteerd worden, “75 Jaar geleden hebben we gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt.”

Ik ben geen voorstander van excuses. FDF heeft over haar uitspraken lang nagedacht, misschien hebben ze er wel een communicatiestrateeg bijgehad, dus wat ze zeggen is wat ze denken. Daar veranderen excuses niets aan.

In een discussie over het strafbaar stellen van de holocaust zei Rutte ooit tegen te zijn. “Je kunt maar beter weten in welke hoek het kwaad zit”, redeneerde hij, “als je het strafbaar stelt gaat het ondergronds.” Ik ben het daar helemaal mee eens. Maar je moet er wel actie op ondernemen. Baudet en Wilders geen excuses voor hun racisme laten aanbieden, maar er niet mee willen regeren. In die zin ben ik het denk ik meer met Rutte eens dan Rutte zelf.

Radio10 maakte ook excuses. Ze hadden Chinezen meer dan beledigd, gewoon achteloos in de hoek gedrukt, weggezet zoals ook Turken, Marokkanen en Surinamers steeds maar weer weggezet worden. Denk je echt dat excuses helpen? Die racistische DJ denkt er na die tijd heus niet anders over. Laten we hem voortaan netjes ‘geachte racist de DJ’ noemen.

Je hebt niets aan excuses van FDF. Je hebt niks aan excuses voor ons slavernijverleden. Je hebt niks aan excuses van de dader in een rechtszitting. Excuses zijn holle frases. Welgemeende excuses, zeggen ze soms. Je hebt blijkbaar ook niet gemeende excuses…

En daarom snap ik niet dat minister Schouten met FDF aan tafel gaat na hun excuses. Ik zou zeggen: “je bent af, je praat niet meer mee, we besluiten zonder jou en ook over jou over de toekomst van het landbouwbeleid. Want jouw opvattingen passen niet binnen onze rechtsstraat, zo hebben we dat bij wet afgesproken.”

En dan kijken wat er gebeurt.