Denne: vogelhuisjes?

Het zal wel ‘huisje boompje beestje’ zijn dat ons verleidt vogelhuisjes in een boom te hangen. Een huisje voor een beestje in een boompje. Wat een geluk voor die vogels dat we dat doen. Anders waren ze dakloos…

Door Denne van Knöldert

Ik zag op twitter zelfs al een vogelhuisje in de vorm van een caravan. Mooi toch? Dat we vogels ook vakantie gunnen. Sterker nog, we storen ons er helemaal niet aan dat ze naar hun bestemming vliegen.

Sommige vogelhuisjes hangen in een all inclusive park. Dan hangt er in iedere boom een huisje, keurig allemaal op dezelfde hoogte en met de oprit naar dezelfde kant. Met op de veranda en heerlijke vetbol waaraan de vogel zich onbeperkt tegoed kan doen, all he can eat, zolang hij maar wel de juiste ring aan zijn pootje kan tonen aan de parkbeheerder.

Die beheerder denkt dat zijn gasten een hekel hebben aan troep om het huis, dus harkt hij het om de bomen onder het huisje keurig aan, maait het gras voor de verkeersveiligheid en spuit alle ongerief rondom verder dood.

En toen het allemaal een beetje mooi glad om het huis was geworden, kwamen de gasten niet meer terug. Hadden ze last van eikenproces-asielzoekers, zeurden ze over de scherpte van exotische kruiden en waren ze het ook nog eens een keer niet eens met de beperkte toegang voor insecten. Want de vogelgasten aten toch ook nog best graag uit het wild.

Er zijn bij de gemeente nu plannen ingediend voor een ander soort vakantiepark voor vogels. Geen vermaak aanbieden zoals vroeger, maar meer beleving. Eén voorstel gaat over groene tuinen, een ander heeft een plan ingediend voor een bos. Met bomen erin. En takjes. Rupsen. Dat soort dingen, waar je wild kunt kamperen. Zelf een nest bouwen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten