Debatteren tegen de Raalter klok

Politieke partij BurgerBelangen organiseert een cursus debatteren lees ik op hun website. Ook leden van andere politieke partijen kunnen deelnemen. Ik hoop van harte dat deze cursus tot goede debattechnieken gaat leiden.

Door Rob Poelman

Ik vraag mij alleen af of de resultaten van het geleerde de scherprechter, genaamd de Raalter klok, kunnen weerstaan. Het debat in de Raalter raadszaal wordt namelijk altijd gewonnen door de klok. Tegen de klok valt niet te debatteren.

De Raalter klok heeft het ultieme argument. De klok heeft het vooral niet zo op met debatterende raadsleden uit de oppositiepartijen is mij meermaals opgevallen. Zodra een raadslid zijn spreektijd dreigt te overschrijden grijpt de Raalter klok onverbiddelijk in middels een waarschuwing en dient het debat min of meer abrupt te worden afgebroken.

De wethouders debatteren niet zo graag. Vreemd, immers zij hebben de Raalter klok als medestander. Ik heb regelmatig naar uitvoerige gesproken teksten mogen luisteren dankzij medewerking van de klok die blijkbaar anders tikt dan bij debatterende raadsleden.

Ik ben van mening dat er ongetwijfeld raadsleden zijn met uitstekende debat-vaardigheden. Zo af en toe komen de contouren van een goed debat zelfs in de Raalter raadszaal in het zicht totdat… u voelt het al aankomen, de Raalter klok met een niet tegen te spreken argument komt en de debater terechtwijst.

Ik hoop op veel deelname van Raalter politici bij de cursus debatteren van BurgerBelangen. Wellicht dat er dan, gebruik makend van de nieuw opgedane debattechnieken, gezamenlijk eens een winnend debat tegen de Raalter klok gevoerd gaat worden.

De Raalter klok zal nimmer een factor mogen zijn in een inhoudelijk goed en correct gevoerd debat. Daar wil ik wel eens over debatteren.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten