De schimmige wereld van de agrarische bestrijdingsmiddelen

Interessant? Deel het artikel

Foto WDODelta
Foto WDODelta

Heel veel bij het milieu betrokken mensen maken zich zorgen over het gebruik van allerlei gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in de landbouw en proberen bij overheden, boerenorganisaties en landbeheerders het gebruik van dergelijke bedenkelijke middelen te stoppen.

Door Kees Huls

Lacherig

Veelal worden deze klachten, zelfs over het gebruik van bewezen gevaarlijke glyfosaatproducten als RoudUp, lacherig afgedaan als onnozel gedoe van de “klimaatwappies” en gebeurt er helemaal niets. Er wordt vrolijk doorgespoten, misschien zelfs meer dan ooit.

Schokkend

Zelfs een beheersorganisatie als IJssellandschap, die 3.800 hectare grond beheert, weigert om ook maar enig limiet op te leggen. De nieuwe directrice van deze stichting, Judith Snepvangers, deelt mee niets te zien in een verbod op middelen op glyfosaatbasis. Verdere toelichting geeft zij niet, alleen een vage kreet dat “het totale pakket bekeken moet worden.” Gelukkig zijn er dan wel weer gemeenten als Zutphen en Olst- Wijhe die tot een verbod op glyfosaat (RoundUp) overgingen. In Duitsland worden deze middelen vanaf 2023 totaal verboden.

Organisatie met verantwoording

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) blijkt zich wel bewust van de gevaren van het gebruik van de gewraakte middelen en controleert uiterst streng op het gebruik van dergelijke middelen bij de teelt van veelal intensief bespoten gewassen, zoals aardappelen, bieten en bloembollen. Tot en met mei worden de controles uitgevoerd, vlak nadat deze gewassen gepoot zijn. Deze controles vinden plaats in de zogenaamde teeltvrije zones.

Wat zijn teeltvrije zones

De teeltvrije zone is een strook land langs de sloot waarbinnen niet mag worden gespoten en bemest. Dit zorgt ervoor dat er minder spuitvloeistof en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen in het water van de sloten terecht komt. Het waterschap voert controles op de teeltvrije zone uit om het waterleven en de kwaliteit van het water in de sloten te beschermen. Vorig jaar is het waterschap begonnen met de controle op deze teeltvrije zones op percelen met gras of vanggewas die doodgespoten zijn. Van de 120 controles zijn er in totaal dertig waarschuwingen en één boeterapport afgegeven. Waarschuwingen werden afgegeven als het gewas in de teeltvrije zone bespoten werd.

Onbegrip

Het is onbegrijpelijk dat een gerespecteerd Waterschap zich wel bewust is van de grote gevaren van gewasbeschermingsproducten voor de flora en fauna (en indirect ook mensen) en dat landgoedbeheerders en -eigenaren en pachtgrondbezitters absoluut geen beschermende maatregelen willen nemen en het gevaar minimaliseren. Van de boeren is het nog enigszins te begrijpen, omdat een verbod of vermindering een aanslag zal zijn op hun toch al ondermaatse inkomen. Daarom moet het gebruik van gevaarlijke middelen een prominente plaats gaan innemen in de onderhandelingen over de transitie van het boerenbedrijf, die snel zal moeten plaatsvinden in het belang van het milieu en de boeren.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.