Buurman: laten we net zo goed naar het OMT luisteren als naar de pastoor

Ik weet niet buurvrouw, of we jong en oud via de kerk en haar liederen weer aan elkaar verbinden, zoals jij suggereert in jouw vorige column. Ik fietste laatst met iemand in het buitengebied en die zei ineens: “Mooi hè, je kunt de kerk al op afstand zien.” Toen ik daarop doorvroeg moest hij van de kerk als geloof niks hebben, maar van de kerk als gebouw, daar hield hij van.

De Hoppe
Ik hoor dat steeds meer om me heen. Dat mensen het eigenlijk niet zo erg meer vinden dat de heiligheid uit de kerk vertrekt, als er maar weer iets voor terug komt tot nut van het algemeen. Vanuit Broekland hoorde ik daar een heel interessante visie op: zet De Hoppe maar in de kerk. Dan kan die daar café zijn, plaats van samenkomst, meteen ook de huiskamer van Broekland. En dan kan daar waar nu De Hoppe staat nieuwbouw herrijzen. Oude meuk verruilen voor nieuw. En de historie teruggeven aan de samenleving.

Zeg maar eens dat dat geen goed idee is. Ik bracht er nog tegenin dat de kerk het nooit goed gaat vinden dat er een café in terecht komt. Maar ik kreeg als antwoord dat de kerk van Broekland is, betaald met de jaarlijkse Actie Kerkbalans, door de Broeklanders zelf.

Van de kerk de huiskamer van het dorp maken, sociaal culturele activiteiten er onder brengen, waarbij de kroegbaas meteen zijn geld verdient in plaats van dat het buurthuis juist de lokale concurrent is. Ik zeg: inpakken, strikje erom en geen zorgen meer over maken.

Weg met coronaregels
Net als dat ik me geen zorgen meer maak over corona. Salland heeft drie besmette mensen waarvan er niemand in het ziekenhuis terecht komt. Dat is nu de hele corona-tijd al zo. Laten we naar het OMT luisteren, zoals we al jaren naar de pastoor luisteren: niks van aantrekken.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten