Azerty verhuist naar oude pand Veenhuis en behoudt industriële archeologie

@eigen foto

Azerty verhuist op het Raalter industrieterrein van de Kotterstraat/Heesweg naar de Tjalkstraat. ‘Dé IT-specialist van Nederland’ strijkt neer op de grond waar vanaf de jaren ’60 tot een paar jaar geleden de Veenhuis landbouwmachines werden gefabriceerd. Die verhuizing lijkt een heleboel symboliek te hebben.

Door Harrie Kiekebosch

Jeroen te Wierik en Richard Klink zeggen trots te zijn dat het mogelijk is gebleken in de gemeente Raalte te blijven en dat ze “graag verder bouwen aan ons mooie bedrijf Azerty en Azerty Large Accounts.” Overigens blijft Azerty met haar kantoor voorlopig op kantorencomplex Vrieswijk.

Te Wierik en Klink gaan op het terrein van de fabriek van Veenhuis een nieuw magazijn, technische dienst, service en afhaalbalie neerzetten. “De ruimte met die kleine ramen, circa 1000 vierkante meter, wordt een geweldig mooie ruimte die in de oude stijl blijft. Een stuk Raalter nostalgie wat we willen behouden door het gebouw aan de Tjalkstraat 6 zoveel mogelijk in ere te houden. Dat wordt een gemeenschappelijke ruimte waar we als personeel samen kunnen komen, maar zal ook dienen als ruimte voor conferenties, klantcontactdagen en netwerkgelegenheden voor ondernemers, IT en E-commerce.” Jeroen te Wierik: “die ruimte is niet alleen voor eigen gebruik. In principe is deze voor alles te gebruiken, dus ook voor en door derden, denk aan flexplekken.”

Van oude naar nieuwe industrie

Veenhuis was destijds een typisch Raalter bedrijf. Raalte was het landbouwmiddelpunt van Salland en via Salland ook wel van Overijssel. De landbouwschool trok leerlingen van overal. De ABTB koos Raalte voor een grote fabriek en de melkfabriek – ook langs het kanaal – had ook een regionale functie. Precies in die gemeente was het eigenlijk best logisch dat er een grote fabriek ontstond die landbouwmachines ging maken. Je had Schuitema Rijssen en Veenhuis Raalte, dat kwam je overal in Nederland tegen. Een horecabedrijf als de Leeren Lampe voer er wel bij: het was in de jaren tachtig een vooraanstaand congrescentrum, waar menig ABTB, LTO en KPO-vergadering gehouden is.

Voorsprong

Historisch gezien is het aannemelijk dat Raalte destijds haar voorsprong opliep door een combinatie van
– het Overijssels Kanaal en dus meer mogelijkheden van aan- en afvoer van goederen, waardoor ook bedrijven als MBT, Van den Berg Beton en Douma Deuren zich in Raalte vestigde
– de centrale ligging, als knooppunt tussen noord en west en een doorgang naar oost.
– kwalitatief goede bestuurders als burgemeester Ganzeboom.

Wet op de remmende voorsprong

Maar nadeel van zo’n voorsprong is dat die remmend kan werken: de wet op de remmende voorsprong. Zo is het te verklaren dat het hart van Raalte vanwege financiële mogelijkheden voortdurend vernieuwd is. Dat was destijds weelde, maar achteraf lijken de bewaard gebleven panden in Olst en Wijhe nieuwe voorsprong op te leveren. En daar waar vriend en vijand inmiddels wel inziet dat de weg die de landbouw insloeg omgebogen moet worden, reed Raalte voorop op die weg

Ondernemersgeest

Die wet van de remmende voorsprong blijft niet eeuwig gelden. Daar waar ondernemersgeest die voorsprong ooit veroorzaakte, blijft ondernemersgeest natuurlijk gewoon aanwezig. Azerty is daar een mooi voorbeeld van. Nieuwe ondernemers met nieuwe producten in een nieuwe tijd. Dat Te Wierik en Klink creatief ondernemers zijn, blijkt al wel uit de bedrijfsnaam. Het zijn de eerste letters van de eerste rij van een toetsenbord zoals dat veel in België en Frankrijk gebruikt wordt. Bij ons is dat qwerty. Maar azerty begint met een a, dat heeft vaak voordeel!

Markering van een omslag?

Hoe mooi is daarom die verhuizing van Azerty naar het oude industrieterrein, juist in een oude fabriekshal in een sector waar Raalte vroeger furore meemaakte. Het levert Raalte nieuwe invulling van een leegstaand fabriekspand op, de industriële archeologie blijft bestaan en net als destijds met Veenhuis is de naam Azerty inmiddels weer een naam die mensen overal in Nederland zo maar in verbinding brengen met Raalte.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten